Kızlarmerhaba , biz 11. haftada özel bir hastaneye gitmiştik. O kontrolde ense kalınlığı 3,8 mm ölçüldü. Aynı gün ikili tarama testi verdik, ardından doktorumuz fetal DNA testi de yaptırmamızı önerdi; onu da yaptırdık. Çok şükür her iki testin sonucu da temiz çıktı.
Buna rağmen, içim rahat etsin diye 16. haftada ön muayene amacıyla devlette bir perinatoloji uzmanına gitmek istedim. Zaten takipli olduğum doktor da 20. Hafta olmadan gitmemi istedi. Ancak gittiğim perinatologdan hiç memnun kalmadım. Sorduğum sorulara doğrudan cevap vermedi; sürekli sekreteri aracılığıyla iletişim kurdu.
Muayenede bebeğin her şeyine baktı. Kalpte sadece aort çıkışını ilk başta göremediğini söyledi. Uzun süre inceledi, sonra başka bir doktor daha geldi; en sonunda aort çıkışını da gördüklerini söylediler. Ölçümler yapıldı, yaklaşık yarım saat boyunca pek çok detaya bakıldı ve tüm ölçümleri sekretere sözlü olarak iletti. Sonuç olarak her şeyin yolunda olduğu söylendi. Ama 1 ay sonra çağırdı zaten 16. Haftada ufak tefek seyler görülürse sorun yapmam diye düşünerekten gitmistim ama sorun yokmus çok şükür 22. Haftada zaten asıl detaylıma gideceğim mutlaka.
Muayene bittikten sonra, özeldeki doktorum için “Bu ense kalınlığına nasıl olur da ikili tarama ister?” diyerek oldukça aşağılayıcı bir üslupla konuştu. Fetal DNA testiyle ilgili ise bir şey söylemedi. Bana amniyosentez yaptırmamı önerdi, ancak ben kabul etmedim. Zaten amniyosentez yaptırmayı düşünseydim fetal DNA testi yaptırmazdım.
Üstelik 16. hafta gibi erken bir haftada, bebeğin organlarında herhangi bir sorun görülmemişken ve tüm tarama testleri temiz çıkmışken, yalnızca 11. haftada ölçülen ense kalınlığına dayanarak amniyosentez önermesi bana pek normal gelmedi. Ayrıca bu doktorun hastanede yeni çalışmaya başladığını da öğrendim. Özelde gittiğim doktordan ise herkes çok memnundu; buna rağmen onu meslek hayatında ilk kez 3,8 mm ense kalınlığına ikili tarama isteyen doktor olarak nitelendirip küçümseyici bir şekilde eleştirdi. Ben o doktoruma da fetali versek ikiliye gerek var mı diye sormustum yinede görelim mutlaka ver tabiki demişti hatta bana yüksek risk çıkabilir büyük ihtimal demişti. Fetali de önerdi yaptırıp yaptırmamayı bize bıraktı. Amniyosentez söylemedi bize hiç. Ama çok şükür ikiside temiz geldi.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz kafamı çok karıştırdılar. Yani hem detaylıda sorun görülmüyorsa e ikili ve fetal de temiz ise amniyosentez önerilmesiniz doğru bulurmuydunuz? Amniyosentez istemediğim için zaten fetal yaptırmak istediğimi belirttim bende perinologa 22. Haftada başka bir perinatologa gideceğim. Asla kafam rahat değil.