acelyacik Merhaba, çocuklarla çalışan bir uzmanım.
2 yaş, iki kelimelik cümleler için üst sınır, evet 3 yaşına gelmiş konuşmayan çocuklar var ancak bu normal değil. Normal değil demek illa her zaman sorun var demek de değil ama gelişimin bir ortalaması var yani çocukların büyük çoğunluğunun o beceriyi geliştirdiği yaşta bir çocuk geliştirmiyorsa bireysel farklılık, mizaç, deneyim eksikliği vs gibi bir sürü şey de olabilir ama artık üst sınıra gelmiş çocuğun ayrıntılı muayenesi ya da değerlendirmesi gerekir. O işin uzmanı zaten “tamam biraz daha bekleyelim, her şey yolunda. siz de evde şunları şunları yapın ve tekrar gelin” diyebilir ya da gelişimle ilgili başka şüpheli noktalar görürse beklemeden müdahale önerebilir.
Anne olarak, aile olarak bu süreçleri yürütmek, çevresel ve psikolojik faktörlerin de etkisi ile zor olabilir, bu konuda çok haklısınız ama geç kalmaktansa erken yol alıp, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak ailenin izleyebileceği en iyi yol, çoğu zaman. Bazen görüyorum, 4 yaşında konuşmayan çocuklar ve bu yüzden arkadaş edinemiyor, okula gönderilmiyor ee bu çocuk deneyimlemeden nasıl gelişecek ? diyorum, ses yok. Konuşamıyor diye anasınıfına göndermiyorlar, ilkokula başlayana kadar bekliyorlar. ilkokulda birden düzelmediği gibi çocuk hem akademik, hem arkadaşlık, hem zorbalık için risk altında oluyor. Buradan tam olarak kim kazançlı çıktı, çocuk mu?
Sizi tenzih ediyorum ama böyle örnekler sıklıkla denk geliyor maalesef o yüzden her şeyin yolunda olduğunu bir uzmandan teyit etmek çok önemli.
Eğer gitmeye karar verirseniz öncelikle hastanelerin gelişimsel peadiatri biriminden randevu alabilirsiniz, neden randevu aldığınızı anlatın. Orada gelişimi genel olarak değerlendirip önerilerde bulunacaklardır. Özelde bir değerlendirme alacaksanız dil ve konuşma terapistinden randevu alabilirsiniz. Onun dışında ülkemizde pedagog ünvanı bulunmamaktadır.
Sağlıkla, sıhhatle, huzurla, mutlulukla büyütmeniz dileğiyle 🙏🏻