Deletedmom277 Aynen Bir de Kur'an kursunda kaldım günah yazmış birisi Suna Adı Bende çok sinir oldum Biz de Kur'an kursunda kaldık Benim eşim de sürekli Kur'an kursunda hem Üniversitesi'nde okudu Hem orada kaldı yani yıllardır onlar öğrenemedi de tövbe estağfurullah
Sana katılıyorum canım
Ve tekrar yazıyorum buraya
Hamileyken oruç tutmamak günah değil orucu kazaya bırakmak daha Makbule
aç kalmak bebeğe zararlı ve oruç tutmadığında da Günah yazılmıyor
kazaya bırakman gerekiyor yani sonradan kılmak suretiyle tehir etmek daha sevap
Adet iken oruç tutamamak gibi Adet iken oruç tutmak haram çünkü onu da tutabilir diyenler var onlara da defalarca kez söylüyorum Adetken oruç tutulmaz oruç kazaya bırakılır o zaman oruç tutmamanın da ayrı bir sevabı var Allah'tan iyi mi Bileceksiniz erteledi ise bir bildiği vardır Allah'ın
Hamilelikte de öyle ertelenmesi daha makbul Hele ki Doktor tutamazsın oruç dedikten sonra ilaç içmen gerekiyorsa ilaç içme sen dahi Doktor tutamazsın dedikten sonra orucu ertelemek caiz
o çocuğu koruyup kollamak ona sahip çıkmakla mükellef bir anne baba
Ayriyeten çocuğun 6 aylık süt hakkı vardır anneden Eğer annenin sütü varsa o sütü en az 6 ay emzirmek zorunda çocuğa emzirme diğinde sütü olduğu halde emzirme dinle atıyorum göğsünü sarkar göğsünün şekli bozulur gibi nedenlerle sütü olduğu halde emzirmediğim de nasıl ki günah ise ve o çocuk Kıyamet de o 6 aylık sütünü bile annesinden babasından soracaksa
O nedenle doğumdan 6 ay sonra annenin Ramazan ayındaki oruçlarını doğumdan 6 ay sonra tutması daha makbul Tıpkı Adetli bir insanın Ramazan ayında oruç tutamadığı için Ramazan ayı bittiğinden sonraki ay tutmaya başlayabileceği gibi hamile bir anne de doğumdan 6 ay sonra başlaması daha makbuldür Ramazan'daki Kaza oruçları için
Yalnız şöyle bir şey var oruç tutmak yerine orucun parasını veremez kazayı bırakıp daha sonra kesinlikle tutulması lazım Ama eğer anne Şeker hastası gibi bir hastalığı varsa ya da ona benzer oruç tutmasına mani herhangi bir rahatsızlığı varsa ancak o zaman oruç yerine kefareti olan ücreti bir fakire verebilir.
Adetliyken oruç tutmak Hanefi Şafii ve Maliki mezhebine göre haramdır.
Ve aynı şekilde Hanefi ve Şafii mezhebine göre gebeyken
Eğer doktorun tutamazsın dediyse
dediği halde oruç tutmak da caiz değildir
yani Doktor tutamazsın dediyse
tutamazsın
tutarsan haram olur o zaman bebeğe zarar vereceği için onu da kazaya bırakmak zorundasın parasını veremezsin 6 aylık süt Hakkı bittikten sonra tutman daha makbul