diesa_6 kuzum okadarını bilmiyorum. Seni yanlış yönlenditmek de istemiyorum. Bir çok neden çıkabilir. Bu neden ne ise muhtemelen tedavisi de vardır. Çünkü flow kır testi yapıp , sonra sorun çıkınca tedavi görüp hamile kalanı gördüm bu forumda. Belki de hiç birşey çıkmayacak. Belki de Gerçekten tek sorununuz sperm kalitesidir. Şimdi bilmediğim için yapay zekaya sordum burada çıkan sorunlar genellikle bağışıklık ile ilgili sorunlarmış. Yani bir tedavisi varmış. Tam uzun cevı sana yazıyorum.
“Flow KIR testi” (ya da tam adıyla Killer Immunoglobulin-like Receptor – KIR gen testi) genellikle tekrarlayan gebelik kayıpları, embriyo tutunma problemleri veya tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri yaşayan kadınlarda yapılır.
Bu test, annenin bağışıklık sisteminin rahim içinde embriyoya nasıl tepki verdiğini anlamaya yöneliktir.
Flow KIR testinde gebeliğe engel olabilecek bazı bağışıklık uyumsuzlukları veya sorunlar şunlardır 👇
—
🔹 1. KIR Gen Eksiklikleri
- Kadında KIR genlerinin bazıları eksik veya pasif olabilir (özellikle KIR AA genotipi).
- Bu durumda annenin rahim doğal öldürücü hücreleri (NK hücreleri), embriyoyu “yabancı” olarak algılayıp saldırabilir.
- Özellikle baba tarafında embriyoya geçen HLA-C2 tipi baskınsa, bu durum embriyonun tutunmasını zorlaştırabilir.
—
🔹 2. NK Hücre Aktivitesinin Yüksek Olması
- Flow cytometri ile NK hücre aktivitesi de ölçülür.
- Eğer bu hücreler normalden fazla aktifse, embriyoyu yok edebilir.
- Bu durumda gebelik ya oluşmaz ya da erken düşükle sonuçlanır.
—
🔹 3. HLA Uyumsuzluğu
- Anne ve baba arasında belirli HLA genleri (özellikle HLA-C, HLA-G) çok benzerse, bağışıklık sistemi embriyoyu “yeterince yabancı” görmez ve normal destekleyici immün yanıt oluşmaz.
- Bu da rahim içi bağışıklık dengesizliği yaratabilir.
—
🔹 4. Otoimmün Tepkiler
- Bazı kadınlarda otoimmün antikorlar (örneğin ANA, anti-dsDNA, anti-fosfolipid antikorlar) da yüksek olabilir.
- Bu durumda bağışıklık sistemi hem embriyoya hem de rahim iç yüzeyine saldırabilir.
—
🔹 5. Sitokin Dengesizliği
- Flow analizinde bazen Th1/Th2 oranı da incelenir.
- Th1 (pro-inflamatuar) hücrelerin baskın olması, gebeliğe zarar verebilir.
- Gebelikte Th2 (anti-inflamatuar) yanıt baskın olmalıdır.
—
💊 Tedavi yaklaşımları (sorun saptanırsa)
Doktorun kararına göre aşağıdakilerden biri veya birkaçı uygulanabilir:
- Kortizon (Prednol, Deltacortril gibi)
- Aspirin veya heparin (kan sulandırıcı)
- IVIG veya intralipid tedavisi (bağışıklık modülasyonu)
- Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar (örneğin düşük doz kortikosteroid)
- Embriyo transferinde HLA uyumlu embriyo seçimi
—
Flow KIR testiyle ortaya çıkan çoğu bağışıklık kaynaklı gebelik engelinin tedavisi veya yönetimi mümkündür.
Tam olarak “kalıcı bir hastalık” değil; daha çok bağışıklık sisteminin embriyoya aşırı veya yanlış tepki vermesi söz konusudur.
Bu nedenle tedavi, bağışıklık sistemini dengelemek veya baskılamak üzerine kuruludur.