Kızlar bebeğim doğduktan sonraki 4. Gün sarılığı hafif orta düzeydeydi. 9 çıktı değeri. Doktor da mama vermemizi istedi. O gün bugündür hem mama hem de anne sütü şeklinde ilerledim.
Sezaryen olduğum için sütüm yavaş yavaş geldi haliyle. Ama ben bebek aç kalacak , sütüm artmayacak diye o telaşla , sütüm gelsin diye tüm tuşlara bastım. Sıcak duş banyosu, süt artırıcı yiyecekler yemek, elle masaj sağım , bebeğe habire memeyi vermek , rezene , dut suyu vs vs derken sütüm de çok şükür artmaya başladı yavaştan. İlk zamanlar 20 30 cc sağım yaparken , en fazla ne kadar çıkıyor çıkacak diye sağım yapıp 90 cc ye kadar çıkardım bugün iki memeden de.
Şimdi bi arkadaşıma , hem meme veriyorum bebeğe , hem sağım yapıp dolaba atıyorum onu da ara ara veriyoruz , 2 3 saatte bir de mama veriyoruz dedim. O da tamam ama Mastit olabilirsin dikkat et dedi, çünkü fazla çalışırsa göğüslerin bu sefer de önünü alamazsın dedi. 2 gün sonra bebeğin sarılığı geçmiş mi diye doktora gidicez. Bugünlük mamayı 3 saate indirdik, sağım da yapmadım.
Size sorularım şunlar, bebeğim uyanınca memeyi yavaş yavaş emiyor. Bazen uyuyakalıyor tekrar uyandırmaya çalışıyorum falan , yavaş çekimlerle emiyor. Süreleri sürekli değişiyor. Mama verdiğimiz için karnının tokluğuna uyku durumuna göre hareket ediyor.
Şimdi ben sağım yapmalı mıyım?
Emzirirken nerden ne kadar emiyor tam anlamıyorum ,ne yapmam lazım ?
Şu an memelerim sızlıyor , sağsam rahatlarım gibi ama sağmak istemiyorum memelerimi çok yorarım diye ? Sadece emzirsem olur mu? Mamayı bırakırsak sarılık geçmiş olsa bile ilerler mi? Kafam çok karıştı , benzer süreçlerden geçtiyseniz bana yol haritasını söyler misiniz