Süreci tüm detaylarıyla anlatacağım icin uzun olacak baştan uyarayım 😅
16 Temmuz çarşamba günü MedikalPark Pendik’te 38+3’de kontrolüm vardı. İki gün önce bütün gün süren brixton hicks kasılmalarım oldu bebek icerde surekli toplanıyordu. Zaman takibi yaptigimda bazen 5 dakika bazen yarım saatte bir gelen kasılmalar oldugu icin gece gece hastanede sürünmeyeyim, kendi kendime evham yapmayayim diye dusunerek kontrol gününü bekledim. O gece yanma hissi ve tazyikli sekilde tuvaletimi yapma durumum da oldu. Çarşamba öglen 14 randevumda doktora gözüktüğümde bebegin suyunun bitme derecesine geldiğini, hiç su kaybı yasayip yasamadigimi sordu ama o tuvalet durumu disinda gun icerisinde hic bu tarz bir tespitim olmamisti. Suyun azaldigini farketmeme durumu olmasina da sasirdim acikcasi. ⚠️Aman siz kendinizde dikkat edin ben son ay her su ictigimde zaten cok zorlanarak wc gittigim icin bunu farketmek zor olmustu, kasılmalar 5dk da bir gibi kısa surelerde hicbir sey yapmiyorken dahi varsa alarm üretin⚠️
Doktorum saat 16’da acil olarak sezaryene alacağını söyledi, o gün de ilk kez anne babamla kontrole gelmiştik hemen odadan ciktim anestezi islemleri icin polikliniğe geçtim o sirada annemlere hastane cantasini almalari icin eve gitmeleri gerektiğini söyledim, eşime haber verdim.
Heyecandan ne imzaladım bilmiyorum bile 😅 anestezi uzmanı ile görüşürken epidural talebim olduğunu ilettim kendisi ameliyat sırasında gelecek anestezi doktoruna söylemem gerektiğini söyledi. Oradan cıkıp yatış birimine gectim o sırada saat 15 gibiydi. Yatış icin oda tahsis edilmesini baya bir bekledik yoğunluk vardı. Ama esyaların gelmesi acisindan zaman kazandirdi. Odaya cıktık damar yolu acildi ve cidden buyuk bir igne oldugu icin canım acıdı.( Her postta bahsedilen damar yolu daha cok acıyor dedikleri kısım burası oluyor.) Verilen önlüğü giydim yatağa uzandim (o yatakla ameliyata girdim onunla odama ciktim) esim benimle birlikte ameliyathane kapisina kadar geldi. Sezaryende eşi iceri almiyorlarmis -ki cok ironik şekilde fotoğrafci alabiliyorlar 🤨
İçerde ameliyat ekibinin bulundugu odaya goturuldum ordan diger ekip devir aldi ve ameliyathaneye götürdüler. Anestezi doktoru geldi epidural talebimi ilettim bana aslında spinal de yeterli oluyor sonrasında agri kesici yapiyoruz dedi. ℹ️(Epidural dedigimiz islem nedir derseniz genel anestezi ve spinalden ayrı olarak bir agri kesme yöntemi. Spinalle belinizden sokulan katatere ek olarak epidural katateri de baglanip omzunuza bir tuş yapistiriliyor buradan size dozu ayarlı bir makine siz ameliyattan ciktiktan sonra agrilar basladigi zaman saatte belirli dozlarda agri kesiciyi direkt omurilikten veriyor. Siz agriniz olursa da elinizde bulunan tuşa basarak ekstra agri kesici doz uygulayabiliyorsunuz. Her saat 2 kere basma hakkiniz var, ama siz basmasanizda o agri kesici zaten belirli araliklarda kendi dozunda veriyor) ℹ️
Ben doktora epidural ile normal agri kesicinin etki farkini sordum agri kesicide 10/5 hissedersin epiduralde 10/0’a yakın dedi. O zaman epidural olsun ben o kalkarkenki zorlugu yaşamak istemiyorum dedim. Ona göre doktor da onayladı ve gerekli malzemeleri getirtti. Spinal takılmadan önce o bölgeye lokal igne uyguladı, spinali takarken gercekten cok ince bir cizgi gibi sızlama hissettim sinek isirigi dedikleri kısım burası. Epidural takilirken sol bacagım bir seyirir gibi oldu ama yine aci yok tepkiseldi. Maksimum 5 dakika icinde bacaklarimda isinma basladi ve his kaybına dönüştü. O sırada sonda takıldı. Beni yatirdilar ve ameliyat başladı. Karnimin uzerinde kalem ucu gezdirir gibi dokunsal hisler vardi ama acı duymadım. Kat kat inildi ve en sonunda alıyoruz benzeri bir kelime duydugum sirada hemsire göğüsüme bastırdı yoğun bir histi, agri yok ama zor nefes alma durumu oluyor astım hastaları buna aşinadır derin nefes aldikca o his hafifliyordu. O sırada 16.55 bebegimin sesini duydum. Hemsire hemen sag tarafimda gorus acimda bebegimi temizledi apgar testi yaptigini not almasindan anladim (saglik durumunun numaralandirilmasi icin ilk basta yapilan islem) bizimki baya bir yuksek tonda agliyordu temizlikten sonra ten temasi icin yanagima koydu teni sicacikti cok kisa bir sureden sonra kontroller icin goturdu odaya ben çıkana kadar cikartilmayacaginin bilgisini verdi babasinin gormesi için ameliyathane kapisina gittiler. O sureden sonra maksimum yarim saat icerisinde doktorum dikis islemlerini tamamladi. Göğüsümde nefes aldigimda rahatlayan baskı hissi bir sure daha devam etti o an karmaşık duygular icerisinde kaliyorsunuz doktor ve hemsirelerin kendi aralarindaki muhabbete odaklanarak dikkatimi dagitmaya calistim cunku bazen içinde bulunduğum durumu dusununce bayılacak hissi geliyordu kendimi olabildigince mevzudan uzak tutmaya calistim. Sonrasinda odaya cikartildim ailem arkadaslarim esimle birlikte bebegimizin gelmesini bekledik cok guzel duygusal bir andı 🥹iceriye elini emerek girdi cok acikmisti. Spinal etkisi bacaklarimda yavas yavas gecmeye basladi karıncalanma hissediyordum agrilari hissetmeye baslamadan hemsirelerden epidurali devreye sokmalarini istedim fakat şansıma nöbet değişikliği denk geldi hemsireler bekledigimden daha gec geldiler o sirada emzirme hemşiresi geldi bir yandan cocuk kucagima verildi meme tutmuyordu bir yandan ben kan ter içinde kalmaya basladim cunku karin cevremde ciddi bir yanma hissi baslamisti tekrar tekrar hemsirelere epidurali sordum belki bu durum maksimum yarim saat surmustur ama sadece spinal olanlarin yasadigi o yanma hissi iste buydu. En sonunda hemşire geldi bir agri kesici yapti hafiften yanma azaldi ama tam olarak gecmemisti epidural icin tekrar baskıda bulundum anestezi uzmani gelip elime tuşu bir kez basıp verdikten sonra belime aninda inen o sogukluk ve acinin bir anda kesilmesi ile kuş gibi ferahladım. Belinizden soguk bir su dökülüyor gibi ferahliyorsunuz. O gece ara sıra agrilarim oldugunda yine tuşa bastim ve konforlu sekilde wc gidebildim. Sol ayağım omurilikte kataterin sol tarafa daha yakin takilmis olmasi kaynakli uyusuktu ve ertesi gün öğlen epidural çıkana kadar oyle kaldi. O yuzden tek yurumekte zorlandim. Ertesi gün oglen oturarak dus aldım hastanede iki gece yatış yaptım doktorum önlem amacli tek gunde birakmadiklarini soylemisti iyi ki de oyle oldu hem ilk gun hem ikinci gun hemsire gelip baya bir icerden temizleme yapti karnima cok da aşırı olmayan baski yaparak icim temizlendi o da ayrı rahatlatti. Yine bu islemi de agri kesici etkisinde oldugum icin normal sezaryene gore daha rahat atlatmis olabilirim onu bilemiyorum. Benim dogum hikayem bu sekildeydi 🥰 sabırla okuyanlara teşekkürler
Genel olarak bazı gözlem ve deneyimlerimi aktaracam olursam;
❗️Gaz ve dışkı cikartmam icin verilen bekunis beni mahvetti. Laktoz hassasiyetiniz varsa kullanmanizi onermem evet rahatlatiyor ama cikana kadar kan ter icinde kalınıyor, dupalac vs istenebilir ya da baska bir yöntemi kesinlikle sorun
❗️Hastanede iki gece kalmak oradaki yatagin inip kalkabilen özellikli olmasi vs sizin isinizi kolaylastiriyor ama ev konforu bir baska oluyor.
❗️Emzirme icin ve genel olarak gelen hemsirelerin tecrubesi bence yetersizdi ben meme ucum yeterli saniyordum ama aslinda bebek ilk iki gun meme ucumun yetersizliginden ac kalmış eve gecince hemsire arkadasim wee baby silikon meme ucu önerdi hala onu kullaniyorum bebegim cok rahat sekilde emebiliyor. Cocuk doktoruna da danistim önemli olan emmesi sarilik olmasinda nasil emerse emsin dedi. Almanızı ve hastane cantanizda bulundurmanizi tavsiye ederim.
❣️Bebeğim 3740 gr dogdu hastaneden çıkarken 3470 gr’dı. 5 gün sonra cocuk doktorunda 3510gr’dı doktor sarılık 9.4 tam sınırda emzirerek kurtarilir dedi emzirdim ve bir sonraki kontrolde sarilik cikmadi o meme ucu olmasa yetmezdi eminim. Kesin tavsiyemdir!
❗️Yanınıza varsa emzirme yastiginizi ve juno yatak aldiysaniz oyle bir yatagi da alın hastanede bebegi sarıp sarmalayarak uyuttuk daha iyi ısındı ve son gun cok rahat uyudu.
❗️Philips Avent 0-6 ay emzik yanınızda olsun bebegi sakinlestirmek icin önemli ve damak yapisi bozulur safsatası ile önyargılı olmayın 18 ay sonrası icin gecerli bu durum.
❗️En ufak sızlamada ağrı kesicinizi isteyin çekinmeyin gecer diye dusunmeyin o aciya katlanmak zorunda degilsiniz vucut cok yoruluyor.
❗️Eve gecince hemen ise guce kendinizi vermeyin hastanede 2 gun + evde gecen 2 günden sonra artık agrisiz yuruyebilir hale geldim tam iyilesme 1 hafta denebilir
❗️Doğuma 89 kg ile girdim eve geldigimde 81lere inmistim en buyuk yardimcim kaynatilmis posalı kayısı suyu oldu gunlerce en cok onu ictim. Ekmek yemedim tavuk suyu vs çok tükettim.
Aklıma gelenler bu kadar 😇 Sorusu olan olursa yardımcı olmak isterim