mardine474 7 sene özel hastanelerde ameliyathane hemşireliği yaptım ve konudaki durumu anlatmak istiyorum. İstanbuldayım öncelikle. Hastane isimleri vermeyeceğim bu arada. İlk çalıştığım kurumda hastadan çıkan herşey patolojidir mantığı çok ağırdı ve plesentaları formolleyip patolojiye gönderirdik. Çalışılacağından değil. Usul böyleydi orada. Olurda anne bebekte bir komplikasyon gelişir ve plesentası incelenmek istenebilir diye. İlk çalıştığım yer üniversite hastanesiydi ve başlarına geldiği için aslında böyle bir prosedür uygulanıyordu. Diğer çalıştığım kurumlarda da hasta gelip ister ya da yine 2 gün saklanmalı konusundan dolayı saklıyorduk ama formolsüz. Çoğu arkadaşımda uğraşmak istemeyip çöpe atıyordu. Şimdi aslında plesentada şöyle bir durum var, sezaryen için konuşuyorum çünkü ben hep ameliyathanedeydim. Göbek bağı kesildikten sonra plesenta ölmeye başlıyor. Yani bebeği ilk dakikalarda çıkardığımızı varsaydığımızda vaka bitimine kadar plesenta iyice kurumuş bile oluyordu. Kanlanması tamamen duruyor zaten kesildikten sonra göbek kordonundan. Yani anlatmak istediğim şey bu parçalardan işlem yapılacak hiçbir uygulama yapılmıyor. Hiçbir hastanede denk gelmedim. Zaten kordon kesilince içindeki kanı komple atıyor plesenta kendi kendine. Kupkuru bir şey oluyor. En basit örneğide, kordon kanı kiti ile gelen hastalar oluyordu ve bu hastalar için kordon bağı kesildikten sonra plesenta tarafında kalan klemplenir 100 ml kadar kan alınırdı. Sonradan yine kesme işlemi ya da klemp açma işlemi uygulanırdı. Yani ben bu deney konusunu çok kez okudum ama inanın ölüyor ve deney yapılacak hali kalmıyor 😅 bu başka ülkelerde varsa bile Türkiye de olduğunu sanmıyorum. Ya da istanbulda. Devlet hastanesi size bu parçaları vermek zorunda değil. Allah korusun erken dönem düşüklerde bile fetüsü araştırmak için vermiyorlar mesela. Yani evet bizden çıkıyor ama bunları saklama sebepleri söylediğim gibi sizler hastaneden taburcu olana kadar bir komplikasyon gelişirse ve plesenta araştırılmak istenirse diye. Zaten sonra yine çöp. Bu dna olayını kim bu denli yaymış ve inanılmış buna benim şahsi olarak aklım almıyor açıkcası ve her gördüğümde bu konuyu insanlara açıklama yapıyorum. 7 sene boyunca da hiçbir hastamın istediğine şahit olmadım. Yani en son toparlayıp yatağına aldığımızda bile hastaları plesentayı görüp toplayıp çöpe attığımızı görenler vardı. Bu kadar deney yapılan ve üzerine düşülen bir parça olsa attığımız poşeti de farklı olması gerekirdi ki dokular ölmeden formollenmesi gerekir. Hastadan ayrılan, kanlanma duran hiçbir parça, formollenmediği sürece hiçbir işe yaramaz. Formol ise zaten çok keskin bir kimyasaldır. Onun içine atıp 2 gün sakladığımız hastane için söylüyorum, formolde 2 gün beklemiş bir dokudan kimseye hayır geleceğini sanmıyorum. Çünkü kapağı açar açmaz yoğun ve keskim yakıcı bir kokusu ve havası var. Ellerimize direk nüfus ettiğinde keza yine öyle cildi bir süre yakar. Yani umarım kafanızdaki şüpheler azalır 🥰🤷🏻♀️