Merhaba,
İyilikler paylaştıkça çoğalır. Kendim gebelikte okumak için ChatGpt ile birlikte dua rehberi oluşturdum. Sonra burası aklıma geldi sizlerle de paylaşmak istedim.
Belki okumak isteyen, faydalanan annelerimiz olur. Biraz uzun. Kaybetmemeniz için kaydetmeniz önerilir. İçinizden gelir ise bana ve bebişime de dua ederseniz mutlu olurum :)
Anne Karnındaki Bebek İçin Dualar ve Esmaü’l Hüsna
📘 GİRİŞ
Bu belge, anne karnındaki bebeğin doğduğunda huzurlu, sakin, hayırlı, güzel huylu olması için okunabilecek sahih ve anlamlı duaları, ayet meallerini, Arapça okunuşlarını ve Esmaü’l Hüsna zikrini içermektedir.
📿 Dualar ve Ayetler
Meryem Suresi 4-6. Ayetler
🔸 Arapça Metin:
رَبِّ إِنِّي وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّي وَاشْتَعَلَ الرَّأْسُ شَيْبًا وَلَمْ أَكُن بِدُعَائِكَ رَبِّ شَقِيًّا … فَهَبْ لِي مِن لَّدُنكَ وَلِيًّا … يَرِثُنِي وَيَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ ۖ وَاجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا
🔸 Okunuşu:
Rabbi innî wahene-l‘azmu minnî veshte‘alera’su sheybâ, ve lem ekun bidu‘âike Rabbi shaqiyyan. … Feheb lî mil-ledunke veliyyan. … Yerisunî ve yerisu min âli Ya‘kûb. Vadj‘alhu Rabbi radhiyyâ.
🔸 Anlamı:
Rabbim! Kemiklerim zayıfladı, saçım başım ağardı. Rabbim! Sana dua etmekle hiç mahrum kalmadım… Bana katından hayırlı bir veli ver. O bana da mirasçı olsun, Yakub ailesine de mirasçı olsun. Rabbim! Onu hoşnut olacağın biri kıl.
🔸 Niyet:
Salih, hayırlı, aileye bağlı bir evlat için okunur.
Furkan Suresi 74. Ayet
🔸 Arapça Metin:
رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
🔸 Okunuşu:
Rabbena heb lenâ min ezvâcinâ ve zurriyyâtinâ kurrate a‘yunin vec‘alnâ lil-muttaqîne imâmâ.
🔸 Anlamı:
Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve çocuklarımızdan göz aydınlığı olacak kimseler lütfet ve bizi takva sahiplerine önder kıl.
🔸 Niyet:
Hayırlı evlatlar ve huzurlu bir aile düzeni için okunur.
İnşirah Suresi (1-8)
🔸 Arapça Metin:
أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ ﴿١﴾ وَوَضَعْنَا عَنكَ وِزْرَكَ ﴿٢﴾ الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ ﴿٣﴾ وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ ﴿٤﴾ فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٥﴾ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٦﴾ فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ ﴿٧﴾ وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَارْغَب ﴿٨
🔸 Okunuşu:
Elem neşrah leke sadrak. Ve vada’nâ ‘anke vizrak. Ellezî enkada zahrak. Ve refa’nâ leke zikrak. Fe inne me’al ‘usri yusrâ. İnne me’al ‘usri yusrâ. Fe izâ ferağte fensab. Ve ilâ rabbike ferğab.
🔸 Anlamı:
Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Belini büken yükünü senden almadık mı? Senin şanını yüceltmedik mi? Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır. O halde boş kaldığında yine çalış ve yalnızca Rabbine yönel.
🔸 Niyet:
İç huzuru, sabır ve doğum kolaylığı için okunur.
Ayet-el Kürsi (Bakara 255)
🔸 Arapça Metin:
اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ …
🔸 Okunuşu:
Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum…
🔸 Anlamı:
Allah, O’ndan başka ilah yoktur. Diridir, her şeyi ayakta tutandır…
🔸 Niyet:
Bebeği her türlü zarar, nazar ve tehlikeden korumak için okunur.
Sekîne Duası (Kısa ve Niyetli Versiyon)
🔸 Arapça Metin:
اللَّهُمَّ أَنْتَ السَّلَامُ وَمِنْكَ السَّلَامُ، تَبَارَكْتَ يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ
يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ، أَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّهُ، وَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ
🔸 Okunuşu:
Allahümme ente’s-Selâmü ve minke’s-Selâm, tebarekte ya Zel-celâli ve’l-ikrâm.
Yâ Hayyu yâ Kayyûm, bi-rahmetike esteğîs, aslih lî şe’nî kullehû ve lâ tekilnî ilâ nefsî tarfete ayn.
🔸 Anlamı:
Allah’ım! Sen Selâm’sın, barış ve esenlik Sen’dendir. Ey Celâl ve İkram sahibi, Sen mübareksin.
Ey Hayy ve Kayyum olan Allah’ım! Rahmetinle yardım diliyorum. Bütün işlerimi düzene koy ve beni göz açıp kapayıncaya kadar bile nefsime bırakma.
🔸 Niyet:
Anne ve bebeğin iç huzuru, korkulardan korunması, doğum sürecinin sakin geçmesi ve Allah’ın merhametiyle sarılması için okunur.
Yusuf Suresi (Özlü Dua ve Niyet)
🔸 Arapça Metin:
رَبِّ قَدْ آتَيْتَنِي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَنِي مِن تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ ۚ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَنتَ وَلِيِّي فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ ۖ تَوَفَّنِي مُسْلِمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ
🔸 Okunuşu:
Rabbi kad âteytanî minel-mulki ve allemtanî min te’vîli-l’ahâdîs, fâtıra-ssemâvâti ve-l-ardı, ente veliyyî fî-d-dünyâ ve-l-âhireh. Teveffenî muslimen ve elhiqnî bis-sâlihîn.
🔸 Anlamı:
Rabbim! Bana mülk verdin ve olayların yorumunu öğrettin. Gökleri ve yeri yaratan sensin. Dünyada da ahirette de benim velimsin. Benim canımı Müslüman olarak al ve beni salih kullarına kat.
🔸 Niyet:
Bebeğin hem zeki hem de salih kullardan olması için.
Lokman Suresi 13. Ayet
🔸 Arapça Metin:
يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ ۖ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ
🔸 Okunuşu:
Yâ buneyye lâ tuşrik billâh. İnneş-şirka le zulmun azîm.
🔸 Anlamı:
Yavrucuğum! Allah’a ortak koşma. Çünkü Allah’a ortak koşmak en büyük zulümdür.
🔸 Niyet:
Çocuğun tevhid üzere yaşaması, şirkten uzak olması için.
Lokman Suresi 17. Ayet
🔸 Arapça Metin:
يَا بُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنكَرِ وَاصْبِرْ عَلَىٰ مَا أَصَابَكَ ۖ إِنَّ ذَٰلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ
🔸 Okunuşu:
Yâ buneyye aqimis-salâte ve’mur bil-ma‘rûfi venhe ‘ani-l-munker, vasbir alâ mâ esâbek. İnne zâlike min azmi-l-umûr.
🔸 Anlamı:
Yavrucuğum! Namazı dosdoğru kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır, başına gelene sabret. Bunlar kararlılık isteyen işlerdendir.
🔸 Niyet:
Evladın ahlaklı, sabırlı ve bilinçli yetişmesi için.
Ali İmran 38. Ayet
🔸 Arapça Metin:
رَبِّ هَبْ لِي مِن لَّدُنكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ
🔸 Okunuşu:
Rabbi heb lî mil-ledunke zurriyyeten tayyibeh. İnneke semî‘u-d-du‘â’
🔸 Anlamı:
Rabbim! Bana katından tertemiz bir nesil ver. Şüphesiz ki Sen duaları işitensin.
🔸 Niyet:
Temiz, iffetli, ahlaklı evlat için.
A’râf 189. Ayet
🔸 Arapça Metin:
فَلَمَّا تَغَشَّاهَا حَمَلَتْ حَمْلًا خَفِيفًا فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَت دَّعَوَا اللَّهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آتَيْتَنَا صَالِحًا لَّنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ
🔸 Okunuşu:
Felemmâ tegasshâhâ hamalet hamlen hafîfen fe merret bih. Felemmâ eskalet de‘evallâhe rabbehuma lein âteytenâ sâlihan le nekûnenne mineş-şâkirîn.
🔸 Anlamı:
Kadın hamile kaldığında hafifçe taşıdı, vakti geldiğinde yükü ağırlaştı ve dua ettiler: ‘Rabbimiz! Bize salih bir çocuk verirsen, mutlaka şükredenlerden olacağız.’
🔸 Niyet:
Sağlıklı, hayırlı, salih bir evlat için.
Kehf Suresi 10. Ayet
🔸 Arapça Metin:
إِذْ أَوَى الْفِتْيَةُ إِلَى الْكَهْفِ فَقَالُوا رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا
🔸 Okunuşu:
İz evâ-l-fityetu ile-l-kehfi fe gâlû rabbenâ âtinâ min ledunke rahmeh ve heyyi’ lenâ min emrinâ reşedâ.
🔸 Anlamı:
Gençler mağaraya sığındıklarında dediler ki: Rabbimiz! Bize katından rahmet ver ve işlerimizde doğruyu bulmamızı kolaylaştır.
🔸 Niyet:
Evladın doğru yolda, rehberliğe açık, güçlü karakterli olması için.
Tevbe Suresi 128-129. Ayet
🔸 Arapça Metin:
لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ … فَإِن تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ …
🔸 Okunuşu:
Lekad câekum resûlun min enfusikum azîzun aleyhi mâ anittum… Fe in tevellev fe kul hasbiyellâh lâ ilâhe illâ huve…
🔸 Anlamı:
Size kendi içinizden öyle bir Peygamber geldi ki sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir… Eğer yüz çevirirlerse de ki: Bana Allah yeter. O’ndan başka ilah yoktur.
🔸 Niyet:
Evladın merhametli, Allah’a güvenen, güçlü iman sahibi olması için.
Salavat-ı Şerife
🔸 Arapça Metin:
اللّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
🔸 Okunuşu:
Allahümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.
🔸 Anlamı:
Allah’ım! Efendimiz Muhammed’e ve onun âline salat eyle.
🔸 Niyet:
Duanın kabulü, bereket ve bebekle anne arasındaki bağın güçlenmesi için.
🕊️ Esmaü’l Hüsna – Hamilelik ve Bebek İçin
Ya Vedud
Anlamı: Çok seven, sevilen
Niyet: Anne-bebek bağı güçlensin, çocuk sevgi dolu bir ortamda yetişsin.
Zikir Miktarı: 100x
Ya Selam
Anlamı: Esenlik ve güven veren
Niyet: Bebeğin huzurlu olması, annenin içinin rahatlaması için.
Ya Hafız
Anlamı: Koruyup gözeten
Niyet: Bebeğin nazardan ve kötülüklerden korunması için.
Ya Halim
Anlamı: Yumuşak huylu, acele etmeyen
Niyet: Sakin ve yumuşak huylu bir bebek için.
Ya Fettah
Anlamı: Her türlü hayrı açan
Niyet: Doğumun kolay geçmesi, zihin ve gönül açıklığı için.
Zikir Miktarı: 33x
Ya Rezzak
Anlamı: Rızık veren
Niyet: Anne sütü bereketi, bebeğin rızkı ve geçimi için.
Ya Şafi
Anlamı: Şifa veren
Niyet: Anne ve bebeğin sağlıklı olması, doğum sonrası iyileşme için.
Ya Nur
Anlamı: Nurlandıran
Niyet: Bebeğin yüz güzelliği, kalp aydınlığı, manevi huzur için.
Ya Sabur
Anlamı: En sabırlı
Niyet: Hamilelikte ve doğumda sabır, annelikte tahammül için.
Ya Kerim
Anlamı: Cömert ve lütufkâr
Niyet: Lütuflu, cömert, güzel ahlaklı çocuk için.
Ya Latif
Anlamı: Zarif, ince anlayış sahibi
Niyet: Bebeğin hassas, nazik ve uyumlu bir yapıda olması için.
Ya Ganiyy
Anlamı: Zengin ve muhtaç olmayan
Niyet: Maddi ve manevi bolluk, bebek için geniş rızık ve imkanlar.
Ya Mu’min
Anlamı: Güven veren, inanç aşılayan
Niyet: Bebeğin güven içinde büyümesi ve Allah’a güven duyması için.
Ya Musavvir
Anlamı: Şekil veren, en güzel biçimiyle yaratan
Niyet: Bebeğin organlarının düzgün gelişmesi ve yüz güzelliği için.
Zikir Miktarı: 336x
Ya Mubdi
Anlamı: Yaratan ve ilk defa var eden
Niyet: Bebeğin yaratılışının sağlıklı ve eksiksiz olması için.
Zikir Miktarı: 66x
Ya Rakib
Anlamı: Gözeten, her şeyi kontrol eden
Niyet: Bebeğin anne karnında her an Allah tarafından korunması için.
Zikir Miktarı: 312x