Beyaz gürültü sesiyle bebeğini uyutan varmı? Telefondan beyaz gürültü ve süpürge sesi açıp yatağın köşesine koyuyordum. Uzakta tutmaya dikkat ediyorum/ O şekilde uyutuyordum. Çok pişmanım. Yaptığım araştırmalar sonucu uzun süre bu tarz karışık seslerin çocukların algısını kapattığı işitme sorunu vb olusturdugu yazıyor. Kızım 2 yaşında ve hala konuşmuyor algıları çok kapalı ve kulağında da baya bir iltihap var. Çok pişmanım. TRT akademi de yayınlanan makaleyi size aktarıyorum.
Öte yandan, çocuklarda uyku sırasında sürekli gürültüye maruz kalmanın gelişim üzerinde olumsuz etkileri olabileceği konusunda endişeler giderek artıyor.
Dr Boran ; Kronik gece gürültüsü sorununun çocuk gelişimi üzerindeki etkisine dair mevcut kanıtlar, okul çağındaki çocuklarda orta düzeydeki çevresel beyaz gürültü seviyelerinin arttıkça konuşma, okuma, beslenme ve uyku gibi gelişimsel alanların olumsuz etkilendiğini gösteriyor." diye konuştu.
Özellikle sürekli bu makinelerle uyuyan bebeklerde, zamanla dış dünyadaki normal seslere karşı duyarsız hale gelme ve kendi başlarına uyuyabilme yeteneklerini kaybedebileceği düşünülüyor.
Prof. Boran, “Özellikle cep telefonlarından kullanılan beyaz gürültü uygulamaları daha tehlikeli olabilir, çünkü cihazın donanım özelliklerine bağlı olarak 100 dB seviyelerine ulaşabilirler. Bu uygulamalar uzun süre uyuyan küçük çocuklarda yaygın olarak kullanıldığından, uzun süreli gürültü maruziyetinin olası olumsuz gelişimsel etkileri daha da büyüyebilir. Bu yüzden, çocuklar ve bebeklerde bu cihazların kullanımına özellikle dikkat edilmelidir.” diye kaydetti.
Çok fazla böyle yazılar var. Şuan hamileyim ikinci çocuğumda asla açmayı düşünmüyorum.