Geçmiş olsun öncelikle. Sizin tam aksizine bende hipertiroidiye bağlı graves tiroid hastalığı var, hipotiroid olanlara her zaman dediğim sey bence tiroidin icinde masum olanıdır o diye görürüm. Ötrox bebeğe geçmez sadece Sizin degerlerinizi düzenler bu bazen gebelikte ortaya çıkar bazen de hamile kalmadan önce bu taniyla karsilasmissinizdir. Tiroid eksikligi iyot eksikliğine bağlı olarak tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklı ortaya çıkar tiroid bezini çalıştıran esas antikorlar tembellesir ve buna bağlı olarak da degerler yükselir. Gebelikte tsh degerlerin 2.5 altında olması beklenir ilk trimester icin özellikle. İyot bebeğin gelişimini doğrudan etkiler bu yüzden tiroide cok önem verilir. Degeriniz ilk etapta yuksek çıkınca doktorunuz bunu gozlemleyebilir çünkü gebelik öyle bir durumdur ki bazen bu hormonlar kendiliğinden yatışabilir. Yatismadigi durumlarda o zaman doktor kontrollü ilaca başlanır doktorunuzun uygun gördüğü tarihlerde bu genelde 4-6 haftada arasinda önerilir, kan testi yapılarak degerler kontrol edilir ve ilac dozu ayarlanır. Ilac asla bir anda kesilmez, unutma gibi durum söz konusu olursa mutlaka doktora danisilmalidir çünkü bu hormon ilaci. Doktorunuz sonuçlarınıza gore ilacın dozunu arttirabilir, düşürebilir veya gun aşırı atlama gibi durumlar yapabilir. Ilac birakilacaksa doz dusurulerek ilac bırakılır. Degerler normale geldi kafama göre birakmali miyim derseniz tabi ki hayır. Çünkü gebelikte normale dönse bile bazen yeniden nuks edebilir ve doktorlar bu stabiliteyi korumak icin dusuk dozda devam edebilir. En önemlisi stres. Stres tiroid hormonlarını aşırı etkiler, uyku düzeni beslenme de cok önemlidir. Mutlaka sağlıklı beslenmelisiniz. Anneler genelde tsh yüksekliğinde cok panik yapar ama ötroxu gonul rahatlığı ile kullanabilirsiniz bunun bebeğe gecirgenligi yoktur, sadece sizin degerlerinizi düzenler ve bu da bebeğe tabi ki olumlu olacaktır. Ilaci kullanmazsaniz tsh yuksek devam ederse ne olur? Iyot eksikliğine bağlı bebekte gelisim geriliği zeka geriliği ihtimali, dusuk riski, erken doğum riski ve cocugun tiroid hastasi olma ihtimalleri olabiliyor. Bunun önüne geçmek icin mutlaka doktorunuzun dediklerine önem vermeli ilac başlandı ise doğru bir şekilde kullanmalısınız. Maalesef ki graves yani hipertiroidi hastaları icin durum daha riskli. Graves tiroidli biri olarak kendim de hemsireyim ayni zamanda 8+1 hamileyim. Endokrin doktoru ile de çalıştım bir suru arastirma yaptim kendim de yeteri kadar bir sürü doktora da gittim. Perinatolojiyle bile gorustum. Sakin olun, meditasyon yapın hafif yürüyüşler yapin stres yaptıkça tsh cok çabuk etkilenir kontrollerinizi aksatmayın ve dua edin, tsh degerleriniz normal degerler aralığında oldukça hiçbir sey olmayacaktır bu sekilde doğan bir sürü bebek var sağlıklı olan, şifa diliyorum sağlıklı ve hayırlı gebelik geçirmeniz dileğiyle 🌸🙏