[silindi] işin dini boyutu size kalmış herkesin kendi inancı.. ben yatırım tiplerinden bahsedebilirim size, şeytan değil finansçıyım..
Kenarda duran 1000₺ miz hepimizin gördüğü üzere her geçen gün daha az birim ürüne karşılık geliyor çünkü enflasyonist bir ülkede yaşam mücadelesi vermekteyiz. Paranın değer düşüklüğü sırasında kendini korumaya çalışmak için kullanabileceğiniz tek yatırım amacı faiz değil. Eğer gündemi takip ederseniz döviz, altın ve fonlarla da mevcut nakitinizi değerlendirebilirsiniz.
Türkiye şu an yüksek faiz ile kendini döndüren bir döneminde, dolayısıyla faiz getirileri yüksek evet. Nasıl bir birikiminiz var bilmiyorum ama sadece faiz ile refah içerisinde yaşamak için de çok ciddi meblağlara sahip olmak gerekir. Örnek olarak 1 milyon tl 32 günde bugünkü koşullarda sadece 30-35k aralığında getiri sağlar aylık. Bu tutarın ancak 5 katı bugün 4 kişilik bir ailenin büyükşehirlerde refah içerisinde yaşamasına yetebilir. (Refahtan kastım; protein ve vitamin tüketimi yeterli ve her aile bireyinin kendine aylık eğlence masrafı ayırabildiği miktar)
Uzun süre faizin bu şekilde yüksek oranlarda ilerlemesi de enflasyonu negatif etkilediği için zaten 3 ay önce elde ettiğimiz 32k getirinin değeri bugünden yüksekti.
Ben izlemekte daha çok zorlanmam sebebiyle finansal okuma yazmayı bilmiyorsanız ve takip etmiyorsanız coin piyasasını tavsiye etmem, riski daha yüksektir.
Altın uzun vadede mutlaka kazandırır. Ama kısa zamanlı bir getiri beklerseniz genelde yanılırsınız.
Gündem takip ederek döviz planlaması yapılması da mantıklı, ama Ayşe dedi Mehmet yaptı ile sağlıklı olmaz. Gerçekten finansal kaynakları dinleyerek paranızı ona göre konumlamanız gerekir. Türkiyede yaşayan biri olarak yurtdışındaki duruma göre paranıza konum aldırarak değer kaybetmemesini sağlamak gerçekten kolay. Ama Türkiyenin kendi dinamiklerine ana akım medyada yer verilmediği ve çarpıtıldığı için döviz pozisyonunu sağlıklı değerlendirmek için yine yurtdışı basından bilgi toplamanız gerekebilen zamanlar oluyor.
Son olarak yatırım yatırımdır. Her geçen gün daha da zorlaşan yaşam şartlarında ayakta kalmak için yatırım kararı alırız, asla işini bilen hiçbir yatırımcı tüm parasını tek bir araca bağlamaz. Mutlaka riskini böler..