endlesslove1 ben yaptırmadım, doktorumda çok detaylı bilgilendirdi yapılmasınının çok şart olmadığını söyledi bana da mantıklı geldi. Şöyle ki, 2-3-4’lü tarama testleri kesin bir sonuç vermeden sadece oran üzerine konuşuyor. Şöyle örnek verdi; 1/50 oranında down sendromu olabilir diyelim. Bu oran senin 50 gebeliğinden 1 tanesi down sendromu ile sonuçlanabilir demek. Şu anda ki gebeliğin o 1 oranındaki gebeğinde olabilir, diğer sağlıklı olcak 49 gebeliğinden biri de olabilir. Ama hangisidir bunu bilemiyoruz. Zaten insanların down sendromlu dediler sağlıklı doğdu dediği nokta da bu aslında tarama testlerinin ne demek olduğunu bilmiyorlar, aslında kimse bu bebek down sendromlu demiyor -diyemiyor- yani. Doktorum dedi ki, karar vermen gereken şey şu; bebeğin down sendromlu ise aldıracak mısın yoksa gebeliğine devam mı edeceksin? Çünkü bir tedavisi yok. Eğer aldırmam diyorsan bu testlerin hiç birini yaptırmana gerek yok. Eğer öğrenmek, karar vermek istiyorum diyorsan da yaptırman gereken tek test fetal dna, çünkü bize bir oran değil kesin sonuç veriyor ve %99 doğru sonuç veriyor. Biraz uzun oldu ama doktorum böyle açıkladığında çok net anlamıştım hiç şüphe kalmamıştı içimde belki size de faydası olur.
endlesslove1