marsu türkiyede sezaryen doğum oranı %69 a çıktı ve bu artış hız kesmeden devam ediyor… bende sezaryen yaptım bu arada. Asla kınadıgımdan degil ama araştırılırsa bu rakam çok ciddi.
Dünya saglık örgütü bu rakamların 10-15 olmasını savunuyor maalesef ki sezaryen doğum ciddi bi cerrahi müdahale gerektiriyor, her canlı kendi doğurabileceği canlılar taşıyor karnında, velev ki bu durum böyle olmadı o zaman o %10-15 lik kısıma giriyor mesela ben ne yaparsam yapayım kızımın gelişimi karnımda mükemmeldi ama fazla kilo alamadı 2.800g dogdu(3500 olsa çatım müsade etmezdi zaten doğuma bunu doktorum 6. Aylarda söylemişti) o dönem çok korkutucu gelmişti normal dogum ama sonrasında pişman olup çok araştırdım
Mesela uzun vadeli ve tek bir sorundan bahsetmek isterşm ki sezaryen ile dogum yapan anneler 2. Bebeklerinde büyük risk taşırlar rahim yırtılmasına sebep dahi olabilir 🙏🏻 aslında daha zor bir yol seçiyoruz (tabi her şey yolundayken bunu tercih edersek)
Ülkemizde yeterinde dogum öncesi hazırlık kampları yok malesef doğru nefes taktigi ile bize çok yardımcı olabilirlerdi🙏🏻 umarım sizi kırmadan anlatabilmişimdir