Kublaak Sadece down değil, trizomi 13 ve trizomi 18′e de bakılıyor. Hiçbirimiz yaptıralım da çocuğumuz down ise aldıralım diye yaptırmıyoruz 😤 Kusura bakmayın ama bu artık çağlar ötesinde kalması gereken saçma bir klişe. ikili test hamilelik sırasında veya doğumdan sonra daha ileri testler ve bakım veya tedavi konusunda yol gösterici olması açısından çok önemli bence. Down sendromu olan özel bebek/çocukların “gerizekalı” olmadığı gibi bir açıklamayı zaten ben yapmak bile istemiyorum 2025 yılında ama başlıkta zeka testi de yazdığı için yine de söylemiş olayım. Daha ayrıntıya inmek gerekirse Allah korusun ama trizomi 13 olan bir bebeğin ne yazık ki yaşam süresi çok kısa ve yaşam kalitesi çok düşük oluyor, yine trizomi 18 olan bir bebeğin de sağ doğma ihtimali çok az, veya dofumdan çok kısa süre sonra yüksek ihtimalle vefaat edecek bir bebek. Basima gelmeyen bir olay için ahkam kesmek istemem ama bu şartlarda, bakın down için değil trizomi için konuşuyorum, o bebeği dünyaya getirmeme tercihi çok anlaşılabilir bulduğum bir tercih. Down için ise, bu sebepten çocuğunu aldıran anne sayısı ya hiç ya da milyarda bir filandir emin olun, bir annenin ikili test yaptırayım da down ise aldirayim diyebileceğine ihtimal veriyor musunuz, sadece bu durum varsa özel bakıma ihtiyacı olan bebek için öncesinde hazırlık yapma gerekirse eğitim alma için yaptırıldığını düşünüyorum ve lütfen siz de yaptırın, hatta bu testlerin stresi ile uğraşmadan daha kesin sonuç almak adına imkanı olan her gebenin fetal DNA testi yaptırması gerektiğini düşünüyorum 🙏🏼🌸