İlk gebelik şekerim çıktığında çok araştırdım internette açıklayıcı bilgi bulamadım. Doktorum çoğunlukla bebek kilosundan ve solunum sıkıntısından söz ediyordu.
ChatGBT’ye açıklayıcı şekilde cevaplamasını isteyerek sordum ve en açıklayıcı cevabı ondan aldım. Olduğu gibi yapıştırıyorum aşağıya.
Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), hamilelik sırasında ortaya çıkan ve kan şekerinin normalden yüksek olması durumudur. Kontrol edilmezse hem anne hem de bebek için bazı risklere yol açabilir. Halk diliyle anlatayım:
Anne için Riskler:
1. Zor Doğum: Kan şekeri yüksekse, bebek normalden iri (4 kg ve üstü) olabilir. Bu da normal doğumu zorlaştırıp sezaryen ihtimalini artırabilir.
2. Yüksek Tansiyon: Gebelikte tansiyonun yükselmesine ve preeklampsi denilen ciddi bir duruma yol açabilir.
3. Enfeksiyon Riski: İdrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık artar.
4. Şekerin Kalıcı Olması: Gebelikten sonra şeker hastalığına (tip 2 diyabet) dönüşme ihtimali yükselebilir.
Bebek için Riskler:
1. İri Bebek (Makrozomi): Bebek fazla büyüyebilir, bu da doğum sırasında omuzda sıkışma gibi problemlere yol açabilir.
2. Kan Şekeri Düşüklüğü (Hipoglisemi): Bebek doğduktan sonra kan şekeri hızla düşebilir.
3. Sarılık: Yenidoğanda sarılık görülme riski artabilir.
4. Erken Doğum: Kan şekeri kontrolsüzse erken doğum riski artabilir.
5. Solunum Problemleri: Akciğer gelişimi tam olmadığından doğum sonrası nefes almakta zorlanabilir.
Ne Yapmalı?
• Diyet: Şeker ve karbonhidratı kontrollü tüketmek gerekir. Tam tahıllar, sebzeler ve protein ağırlıklı beslenin.
• Egzersiz: Hafif yürüyüşler bile kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
• Takip: Doktorun verdiği kan şekeri ölçüm planına uyun.
• İlaç/Tedavi: Eğer diyet yeterli olmazsa, insülin tedavisi gerekebilir.
Erken teşhis ve doğru tedaviyle hem anne hem de bebek sağlıklı bir hamilelik geçirebilir.