Nursahergun bence yaptırın. 2li ve 4lü test olasılık testidir. Çocuğunuzda olabilecek anomalilerin (down, trizomi 18 gibi) olasılığını size verecektir bu kan testi. 250 sınır kabul edilir. Eğer 250den alt bir sonuç çıkarsa risk grubunda kabul edilirsiniz ve ileri tetkikler istenir (fetal dna amniyosentez gibi). 2li ve 4lü testi şöyle yorumlamak lazım 250 kişilik bir oda düşünün bu odada yalnızca bir bebek anomali ile doğacak geri kalan 249 bebek sağlıklı doğacaktır. O yüzden etrafınızda ben yaptırdım Çocuğum sağlıklı doğdu boşuna strese girdim gibi söylemler duyarsınız. Testin sonucunu iyi anlayıp yorumlamak lazım. Bu testler para tuzağı veya sizin çocuğunuzu aldırın diye yapılan testler değildir. Gebelik sürecinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini gösteren testlerdir. Mesela Down sendromlu riski yüksek çıktı diyelim sizden fetal dna testi istenecektir. Detaylı ultrason daha dikkatli yapılacaktır. Down sendromlu bebeklerin gelişimsel bir çok sıkıntıları olabiliyor, sizi kadın doğum doktoru değil de perinatolog takip etmesi gerekecektir. Olası kalp rahatsızlığı gibi durumlarda erken müdahale için doğumunuza çocuk cerrahi ile yapma planlanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda önlem alınması ve çocuğunuzun sağlıklı gelişiminin desteklenmesi adına bir yol haritası oluşturmada bu testler önem arz etmektedir.