Merhaba. Ashwagandha hint ginsengi olarak bilinir. Stresi azaltır ve erkekler de sperm sayısını artırır. Tıpkı benzer şekilde sprem sayısını ve ileri hareketliliği artırır.
Ben bu konuda biraz araştırma yaptım. NIH.gov, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ulusal Sağlık Enstitüleri (National Institutes of Health, NIH) için resmi web sitesidir.NIH, biyomedikal ve halk sağlığı araştırmalarını finanse eden ve yürüten dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından biridir. Kurumun temel amacı, bilimsel araştırmalar yoluyla insan sağlığını geliştirmek, hastalıkları önlemek ve tedavi yöntemleri geliştirmektir.
Ashwagandha için nih.gov da bir araştırma okudum. Size bunu özet geçeceğim ve isteyen olursa aşağıdaki linkten detaylıca spermiogram test sonuçları ile birlikte okuyabilir.
46 hasta üzerinde Ashwagandha testi yapıyorlar. 25 tanesine sahte ashwagandha hapı veriyorlar 21 tanesine gerçek ashwagandha hapı veriyorlar.
Bu hapın ismi ashwagandha ksm-66. Bu hap ashwagandha bitkisinden yapılıyor. 25 kişi sahte hap içtiğinden habersiz. Psikolojik olarak etkilenmesinler diye söylemiyorlar. Her bir hap 225 mg. Günde 3 defa hastalara veriyorlar. Toplam 3 ay boyunca ilaçları kullanıyorlar. 3 ayın sonunda ashwagandha kullanan erkeklerin tamamında çok etkili sonuçlar elde ediyorlar. 21 erkeğinde sperm testlerinde 90 gün sonunda %167 artış oluyor. Diğer sahte hap kullanan 25 erkek de herhangi bir değişiklik olmuyor.
Ayrıca bu konu ile ilgili bir çok farklı kaynak da başka testler de yapılmış. 300 mg ashwagandha günde 2 defa kullanıp yapılan testlerde de başarılı olmuş. Tabi ashwagandha alırken ashwagandha ksm-66 olanı alınmalı. Ayrıca ilacın arkasında içindeki maddelerin değeri yazar. Buradaki en önemli kısım withanolide %5 olmasıdır. Eğer alma gibi bir fikri olan varsa ksm-66 şişesinin arkasındaki withanolide değerine baksın ve %5 değeri altındaysa almasın.
Spermiogram testlerini içeren tam detaylı açıklama burada. Sayfa ingilizce olduğu için chrome tarayıcı ile türkçeye çevirip okuyabilirsiniz.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3863556/
Ashwagandha daha önce kullanan varsa, veya başka tanıdıklarının kullandıklarını bilen varsa açıklama yaşarsa hep birlikte sonuçlarını öğrenebiliriz.