Selam herkese:) Biliyorum ki bu forum birçok anneye ilham oluyor, benzer süreçlerden geçiyor olmak okumalar yapmak psikolojik olarak biz hamileleri çok rahatlatıyor. O yüzden kendi sürecimi paylaşmak istedim sizlerle..
Hamileliğimin ilk 3-4 ayı yoğun bulantı kusma şikayetleriyle geçti. İdrar yolu enfeksiyonu, sarılık, karaciğer enzimlerinde yükseklik derken birçok serum ve iğne yedim. Enzim yüksekliği sebebiyle dahiliye doktorum ursovef başladı ancak açıkçası çok düzenli kullanmadım. 6 kilo verdim başlangıçta. 4.aydan sonra çok şükür bulantı şikayetlerim azalmıştı ancak yeni bir dönem beni bekliyordu: gebelik kolestazı..
12.hafta itibariyle ufak ufak kaşınıyordum ancak beni rahatsız edecek boyutlarda değildi, bacaklarımda kaşıdığım yerler tırnak izinden kaynaklı olacak ki hafiften kabuklu yara gibi gözükmeye başladı. Başta rahatsız edecek boyutta değildi ancak zamanla iyice kızarmaya ve artmaya başladı. Bu arada sadece bacağımda bu şekilde yara izleri oluştu. 20.haftaya geldiğimde gastroentoloji bölümüne yönlendirildim safra ve karaciğer filmlerim temiz çıktı ancak tahlil sonuçları değerlendirildi ve gebelik kolestazı teşhisi koyuldu. Kullandığım ursovef ilacı günlük 1000 mg doza çıkarıldı. Düzenli kullanmaya başladıktan sonra enzim değerlerim yavaş yavaş düşmeye başladı çok şükür bebeğimde bu süreçte hiçbir gelişim geriliği bir sorunla karşılaşmadık, sadece beni yoran kaşıntılarla uğraşıyordum yaşayan bilir çok sinir bozucu ve zor bir durum ancak bebeğe zarar gelmedikçe bir şekilde çekiyorsunuz işte :)
Ne yazık ki zamanla kaşıntılarım hafiflese de kolestazda önemli olan değer safra asidi değeri oluyor. 30-34. Haftalarda düzenli verdiğim kan tahlillerimde safra asitlerim 52-110-180 şeklinde yükselmeye başladı. 100 ün üstüne çıkınca kolestazın şiddetlendiğini anlamaya başladık. Bebeğim ultrason takibinde yine sıkıntısız bir şekilde gelişimini sürdürüyordu ancak değerimin bu yükselişi onu her an riske atabilirdi. Bu sebeple doktorum ve perinatoloğumun kararıyla 35+1 de zorunlu sezeryana alındım. Ameliyat öncesinde 4 doz ciğer geliştirici iğne yapıldı. Çok ağladım çok üzüldüm bebeğim henüz küçük ne yapar, kesin küvöze girer ben ne yaparım dedim. Biraz daha mı kalsa en azından 36’yo görsek kilo alır diye düşündüm. Ancak iyi ki 35. Haftada doğurtma kararı verilmiş kızım doğduğunda kakasını yapmış bir şekilde çıktı anne karnından. Biraz daha kalsaydı çok farklı senaryolar konuşuyor olurduk. Doktorunuz ve sizin takibiniz çok önemli süreç için. Neyse ki benim güçlü kızım 2120 gram doğmasına rağmen küvöze alınmadı küvözün kesinlikle kiloyla bağlantısı yok bu tarz kaygılarınız varsa hiç endişelenmeyin. Kolestaz için ise tek önerim sıkı takip ve tabii biraz sabır. İşte bizim hikayemiz :)