9 yıldır çocuklarla çalışan psikolojik danışmanım. 6 yaşında bi kızım var. Öncelikle bunun bi sorun olmadığını gelişimin bir parçası olduğunu belirtmek isterim. Çocuklar 2,5-3 yaşında başlayan 5-6 yaşa doğru biten bir zaman diliminde cinsel organlarını keşfederler. Nasıl eliniz kaşındığında kaşırsınız ve zevk alırsınız. OnlR da sürtündüklerinde öyle zevk alırlar. Bunu da her yerde denerler. Burda vereceğiniz tepkiler durumu gelişimin bir parçası olmaktan çıkarıp sorun haline getirebilir. Gördüğünüz zaman dikkatini hemen başka yöne çekmek gerekir. Bunun aksine şttt öyle yapılmaz ayıp demek, kızmak, sebebini bile anlatmadan bağırmak, çocuğu keşiften tamamen alıkoyabileceği gibi daha ilgi çekici hale de getirebilir. Bu durumda davranış çok zorlayıcı seviyede artabilir. Fazlalaşabilir. Ya da tamamen sönüp dönemsel özellikleri yaşamadan geçebilir. İkisi de istemediğimiz bir durumdur
Bu dönemin geçici olduğunu bilmek ve normal olduğunu düşünmek sizi rahatlatır. Çocuğunuzu kendi kendini tatmin eden bir yetişkin gibi görmek sizi kızdırır ve kızınıza konduramadığınız durumları düşündürdüp daha da öfkelendirir. En doğrusu bunun normal bi durum olduğunu bilmek, bu durumlarda sürtünme hareketini sonlandıracak şeyleri çaktırmadan yapmak en doğrusudur.
Aynı durumları kızımda bende yaşıyorum. Benimle konuşurken koltuğun sert kısmına geliyor ve sürtünüyr. O sırada elimde çekip kucağıma alıyorum. Ya da oyun kurup o durumu sonlandırıyorum.