Tetanoz aşısının koruyuculuğu olması için normal bir bireyde 3 doz yapılır. 3 doz aşı olan kişi 10 yıl korunur. 10 yılda bir de hatırlatma dozu yapılır. İlk doz yapıldıktan 1-2 ay sonra ikinci doz yapılır. 6-12 ay arasında da 3. Doz yapılır ama o zamana kadar hamilelik zaten bittiğinden 2 dozda bıraktırıyorlar. Nereden biliyorsun diyeceksiniz belki şantiyede çalışıyorum mimarım ve şuana kadar 4-5 kez olmuşumdur. Son 10 yılda olduğum aşılardan dolayı da , hamilelikte koruyuculuğu devam ettiğinden şuan hamileyken bi daha olmayacağım. En son geçen sene bir seyahate giderken beni korusun diye oldum.
Hamilelere neden yapılıyor demiş birkaç arkadaş; yenidoğan bebeklere göbek kordonundan bulaşabileceği için yapılıyor. Normalde de nerelerde bulunuyor bu mikrop ? İnsanlara kontamine objelerle (tırnak, iğne, çivi gibi) oluşmuş kesiklerden ya da toz, toprak, dışkı veya tükürükle kirlenmiş yaralardan, yanık ve kazalarda meydana gelen ölü dokulardan, yeni doğanlarda göbek kordonundan bulaşır. Yani bir yerinizin kesilmesi ve o bakterinin olması bulaşmasına yetiyor, illa paslı çiviyle bulaşmıyor konu pas değil.
Halk sağlığı merkezinin de bu konuyla alakalı şöyle bir yazısını bırakıyorum ;
“ Doğurganlık çağındaki her kadın tetanosa karşı bağışık olmalıdır. Hiç aşılanmamış gebelerin en az iki doz Td aşısı almaları sağlanmalıdır. İkinci doz doğumdan en az iki hafta önce tamamlanmalıdır. Yeterli süre sağlanamadıysa tek doz Td almış gebenin ve bebeğinin tetanos hastalığı açısından risk altında olduğu dikkate alınmalıdır. Temiz doğum şartlarının sağlanması ve bebeğin göbek bakımının doğru yapılması daha da önem kazanmaktadır. “