Herayy merhaba aynı süreçten geçtim. Muhtemelen thyromazol tb kullanıyorsunuz. Bu süreci çok araştırdım. Tsh değerleriniz normale gelmeden hamile kalırsanız dusuk riski, preeklempsi riski, ölü dogum, bebeğin tiroid hastasi olma ihtimali var. İlacın gebelikte kullanimina izin yok çünkü plesantadan geçişin var ve bebeğin engelli olma riski fetal gerilik riski çok yüksek oranda. Bu ilac en az 2 yıl kullanılıyor ancak kullanimi 4 yıla kadar çıkabiliyor. 2. Bir seçenek atom tedavisi. İyot atom alıyorsunuz kapsül şeklinde bir radyoaktif veriliyor vücudunuza. Iyilesme ihtimaliniz yüzde 80 ancak hipotiroidiye dönme ihtimaliniz çok yüksek ve ömür boyu otrox tb kullanabilirsiniz. Nodul varsa o da takip ediliyor gerekirse biyopsi yapılıyor uygun görülürse cerrahi planlanıyor. Tsh degerleri normal gelirse ve olur da gebelikte nuks ederse o zaman gebelerin kullanabildigi gecirgenligi daha az olan propycil tb başlanıyor. Dozu endokrin doktoru ayarlıyor tabi ki riskler yine mevcut ancak thyromazol kadar değil. İyi bir endokrin doktoru takipli olmak zorundasınız. Eğer tsh değerleriniz normale gelirse ve gebelik planlamaniza onay verilirse hem endokrin hem kadin dogum takipli oluyorsunuz 4-6 haftada bir rutin tiroid degerleri bakılıyor. Ayrıca gebe kalana kadar iyotsuz beslenmek zorundasınız iyotlu tuz kullanmamalisiniz sigara içiyorsanız bırakmalısınız işlenmiş gıda et abur cubur cips yağlı seyler paketli katkı maddesi olan her türlü meyve suyu ve gazlı içecek yasak yani sıkı bir diyete giriyorsunuz.
Bu süreci nerden mi biliyorum? Aynı şeyleri yaşadım.
7 ay thyromazol kullandim ancak yıllar sonraki yan etkilerini çok iyi arastirdiktan sonra tedaviyi yarıda kestirdim. Ve doktorum atom önerdi. Sintigrafi çekildim atom dozum ayarlandı. Daha sonra bir karar verdim ve tsh degerlerim normalden trab yuksek olursa gebe kalırsam ne olur diye araştırmaya başladım. 4 prof endokrin doktoruna 4 farklı kadin dogum doktoruna gittim perinatolojiyle görüştüm. Bazi doktorlar graves hastalığı tedavi edilmeden kesinlikle gebe kalinmamasini söyledi. Su an gittiğim endokrin doktorum tsh degerlerimi izlemek istedi ilaçsız olarak. 4 ay ilac kullanmadım ve dediğim gibi sıkı diyet yaptim. Bu arada stres aşırı etkiliyor meditasyonlar yaptım hatta psikolojik destek aldım. Ve tsh degerlerim normal seyretti hatta biraz trab seviyem bile düştü. Hekim gebeligi onayladı. 4 haftada bir kan vereceğimi ancak tsh düşerse direkt müdahale edilmesi gerektiği söyledi dozu endokrin doktoru ayarlıyor. Tabi ki riskler yine mevcut çünkü trab yuksek tsh normal olsa bile gebelikte nuks edebilir ve hipertiroidi aktif hale gelebilir.
Ben bu riski almak istedim. Çünkü atom tedavisi de alsam aynı zamanda tüp mideliyim, otrox tb konusunda sıkıntı yaşayabilecegim emilim açısından sorun olabileceği iletildi. Thyromazol uzun süre kullanıp negatife donup hamile kalip gebelikte nuks eden birini tanidim. Aynı zamanda gebelikte nuks etmese bile gebelikten sonra yüzde 80 geri nuks etme ihtimali var. Ben bunların hiçbirini yaşayıp zaman kaybı yaşamak istemedim. Tsh degerlerim stabil olmasiydi benim için önemli olan ve bu riski aldım tabi ki hala yediklerime dikkat ediyorum ancak bu sefer tam tersi hamile kaldığınızda artık iyotlu beslenmeye geçiyorsunuz çünkü bebeğin ihtiyacı var. Kullandığım ilaçlara kadar her şeyin içeriğine bakıp öyle alıyordum. Kullandığım folik asit bile iyotsuz. Su an yeni gebeyim 3+5 teyim. 21 nisanda kontrol kani vereceğim beta yükseldiyse iyotsuz beslenme diyelim sona erecek ve Kullandığım vitaminler artık iyot içerecek. Nasip olursa da nipt testi yaptıracağım. Bu da benim tecrübem umarım aydınlanma açısından yardımcı olmuştur 🌸