Merhaba,
Tuna okuldan eve gelince okulu hakkında sohbet ettiğimizde bazen kavga ettiğini açıkça söyledi. Tabii bunun yanlış olduğunu vs detaylıca bahsettim ve peşine ertesi gün de gerekli konuşmaları yaptım. İlk 2 günümüz öyle böyle geçti.
1.sınıfın 3.günü öğretmeni S. Y.T. Tuna’nın çok hareketli olduğunu söyledi.
1.sınıfın 4.günü beni sınıfta arayarak Tuna ile baş edilemediğini bir uzmana götürülmesi gerektiğini söyledi. Arkadaşlarına vuruyormuş, yerinde oturmuyormuş. Evet bunlar sorun.. Fakat bu görüşmeti tüm sınıfın içinde oldukça yüksek sesle anlatıp Tuna’ya arada bak annenle konuşuyorum diyerek yaptı. Rehber öğretmenden destek alınması gerektiğini söyledi. Sanırım yarım saat sonra rehber öğretmen odasındaydım ve bir uzmanla görüşmek için erken olduğunu Tuna’yı zaten anaokulundan tanıdığını bu derece şiddetli davranışlarına şahit olmadığını söyledi. Ben de görüşmemizi detaylıca anlattım ve 4.günden bu şekilde sert bir görüşmeyi onaylamadığımı yine de öğretmen tavsiyesine uymam gerektiği için gelmek istediğimi söyledim görüşme sonunda öğretmenle konuşacağını ve daha sabırlı olmasını rica edeceğini kendisinin de gözlemleyeceğini söyledi.
1.sınıfın 5.günü: öğretmen kendini tek başına hissetmesin elimden geleni yaptığımı anlasın diye kendisine mesaj attım ve şu anlık her şey yolunda mı diye sordum. Sorun olmadığını söyledi ama 15 dk sonra telefonum çaldı.
“Hemen okula gelin, hemen hemen hemen…”
Üzerine kapattı ve koştur koştur gittim bir şey oldu sandım.
Sınıf önüne gelince beni içeriye davet etti Tuna’nın iyi olduğunu görünce kapıda konuşsak daha iyi olmaz mı dedim ama ısrarla gelmemi istedi.
Ben de gittim..
Tuna’nın yanına oturdu ve Tuna’ya oyun hamurlarını tek kutuya mı koyayım yoksa iki kutuya mı bölüştüreyim diye bana soramazsın, her şeyi bana soramazsın dedi. Sonra sınıfa döndü dedi ki Tuna ile kimin problemi var? 1 kişi el kaldırdı. X çocuk senin de vardı dedi o ara araya girdim hocam ne yapıyorsunuz herkesin içinde olacak iş mi dedim. Dışarıya çağırdı çocukları.
1.erkek çocuğa olanları anlat dedi: Tuna göğsüme tekme attı dedi, gördünüz mü diye bana döndü bu sefer. Ben de neden olmuş hocam bu olay dedim? Ne önemi var vurmuş dedi. Ben de olmaz öyle ne yaşanmış bilmek isterim dedim. Tunaya döndü ne oldu diye, bana yumruk attı ondan tekme attım dedi.
Çocuğa sordu doğru mu diye çocuk da doğru dedi.
Bu sefer çocuğa, öyle değil sen yerinde oturuyordun Tuna sana durup dururken vurdu dedi. (Olay tenefüste oluyor öğretmen yok) bu çocuk sessiz sakin biri vurmamıştır Tuna vurmuştur durup dururken dedi. :)
Sınıfın kapısını açıp diğer çocuklara soruyor çocuklar X çocuğu Tuna’ya vururken gören oldu mu? Kıyamam yavrular baktı kaldı öyle ne bilsinler ki..
Diğer kıza döndü noldu diye Tuna’nın saçını seçtim dedi. Dünde o senin saçını çekmişti ödeştiniz dedi…
Bana döndü ne yapacağım Tuna bu şekilde davranırken dedi.
Ben de birine ödeştiniz diye onay veriyorsunuz diğerine yok yok öyle değildir diyorsunuz bu nasıl iş dedim.
Ayrıca çocuk bunlar bakın biri de Tuna’ya vurmuş ne yapayım şimdi ben dedim? Burası sizin sınıfınız bunlar sizin öğrencileriniz onları kazanmak zorundasınız dedim. 3 masum çocuğun önünde yaşadığımız bu dehşete inanamıyorum…
Sizin gibi velileri iyi bilirim çocukların sorunlarını kabul etmezsiniz dedi bana baya koridor yankılanıyor sesinden. Ben de döndüm Tuna normalde böyle biri değil çok sert davrandığınız için böyle yapıyor olabilir ve iyiki sınıfınız 24 kişi 36 kişi olsa ne yapacaksınız dedim. Dedim yani inkar edemeyeceğim çünkü 3 tane çocuk önünde sen çocuğun velisine bağıramazsın. Sen böyle kontrolden çıkmış bir şekilde davranırsan çocuklar ne yapacak.
Çocukların önünde sizinle tartışmayacağım rehberlik eşliğinde konuşalım dedim.
Rehberlik öğretmenine Tuna’nın ona böyle davranmasına izin vermeyeceğinden bahsetti, olumsuz davranışlarından bahsetti. Rehberlik öğretmeni henüz kanıya varmak erken derken yine araya girdi..
Bu iş böyle olmaz bu çocuk böyle yapamaz ben hiç yapamam Tuna’nın öğrencilerime vurmasına izin veremem beni dinlemek zorunda saygısızlık edemezzz…….
Dedim henüz erken değil mi hocam biz okuma öğrenmeye başladık bile ne erkeni dedi. Başlamayacaktınız o zaman hocam dedim. Yani önce bir tanıması tanışması gerekmez mi? Zaten kaynaşma olmamış kimse birbirini tanımıyor yani anlamıyorum her şey 4-4’lük öğrenmek mi sadece?
Dünden beri Tuna için ne yapabilirim diye araştırıyorum sorunun onda olduğuna o kadar eminim ki.. Evet belki hoş görülmeyecek şeyler yapmış olabilir bunları kabul edebilirim çözüm yoluna gidebiliriz ama daha 4-5.gün…
Tuna’nın destek alması ve ilaç kullanması gerekiyormuş.
Yani sussun otursun ders dinlesin. :)
İlaç konusunu da bir psikoloğa danıştım evde de bu hareketleri yapmıyorsa öyle olamayacağından, belki dikkat eksikliği olabileceğinden bunun da ilaç gerektirmeyeceğinden ve acilen sınıfı değiştirmem gerektiğinden bahsetti. Rastgele panikle aradığım biriydi hiçbir bedel olmadan dakikalarca benimle konuştu ve tavsiye verdi, bu duruma çok üzüldüğünü söyledi..
Sınıf değişimi için bugün gitmediğim kapı kalmadı maalesef ilk günlerden bunu onaylamıyorlar. Rehber öğretmenimiz görüşmüş kendisiyle, davranışlarından odayı terk etmesinden ve söylediklerinden mahçup olduğunu belirtmiş. Mahçup olması gereken sınıfındaki öğrencileri biz büyükler bazen birbirimize olmaması gereken şeyler söyleyip yapabiliriz bunlar kabul edilebilir telafi edilebilir ama onca masum çocuğun önünde yaşanan dehşet kabul edilemez. Bir de Tuna’nın düzelmesi için 1 hafta süre vermiş. :) Doktora götürüp ilaç vermem gerekliymiş mutlaka. Yahu canavar mı bu çocuk noluyoruz daha ilk günden… Rehberlik öğretmeninden söz aldım 1 hafta müsade istedi sonunda böyle devam ederse onaylayacağını söyledi. Fakat bu şekilde devam etmemiz imkansız..
İşin özeti biraz yaşadığım bu olayı unutmayayım diye epeyyy detaylı yazdım biraz da belki bir ilkokul öğretmeni ile denk gelirim güncel sistem ile alakalı bilgi alırım diye yazmak istedim.
Şu an benim çocuğum tek başına oturtuluyor. Ayrım yapılıyor ve hak etmediği davranışlarla karşılaşıyor. Niye? Okul hayatının 4.-5.gününde öğretmeninin sözünü dinlemedi diye. Niye? Arkadaşına vurdu diye? Niye? Arkadaşı ona vurunca karşılık verdi diye? İyi toplayalım hepsini salalım sokağa topluma kazandırmaya çalışmayalım. Çok baskı altında bunu annesi olarak iliklerime kadar hissediyorum. Hadi ona da bir örnek vereyim..
Öğretmenine bugün ödevini vermiş ve öğretmeni ödevi çöpe attırmış..
Niye? :)
Yazıklar olsun..
Bu da ona arkadaşı tarafından atılan tokat sonucu oluşan morluk. 6 yaşında bir çocuğu kazanmaya çalışmak yerine suçlamak, başarısızlığa kılıf aramanın sonucudur…