Tripkolikkkiz
Bu rapor bir paranazal sinüs BT (bilgisayarlı tomografi) incelemesine ait. Bulunan bulgular ve genel değerlendirme şu şekilde:
- Nazal septum deviasyonu: Septumun sağa doğru belirgin şekilde eğik olduğu belirtiliyor. Orta kesimde konkaya temas eden geniş bir kemik çıkıntı (spur) gözlenmiş.
- Konka bülloza: Sağda orta konka denilen yapıda, “konka bülloza” denilen bir anatomik varyasyon var. Bu, konkanın içinin hava dolu olması durumu.
- Bilateral osteomeatal ünitler açık: Bu, iki taraftaki sinüs drenaj kanallarının açık olduğunu gösteriyor. Sinüslerin hava akışının sağlıklı olduğunu düşündürebilir.
- Maksiller sinüs: Sağ maksiller sinüste minimal mukozal kalınlaşma ve küçük bir retansiyon kisti var. Bu, sinüslerin tabanında hafif iltihap veya sıvı birikimi olabileceğini işaret edebilir.
- Sfenoid ve frontal sinüsler: Normal, herhangi bir patolojik bulgu yok.
- Etmoid hücrelerin aerasayonu: Etmoid hücrelerin normal hava dolu olduğu gözlenmiş.
- Paranazal sinüslerin kemik yapısında litik-sklerotik bulgu yok: Bu, kemiklerde yıkıcı veya sertleşmiş lezyonlar olmadığını gösterir.
Sonuç: Raporda ciddi bir patolojik durumdan bahsedilmiyor ancak septum deviasyonu ve maksiller sinüste küçük bir kist bulunduğu belirtilmiş. Doktorunuz, bulgulara göre size uygun bir tedavi önerebilir. Özellikle septum deviasyonu, nefes almada sorun yaratıyorsa cerrahi bir düzeltme gerekebilir.