Momybaby Kızlar, kimisi banyo yaptırıyor kimisi Mevlüt. Hiçbir şey yapmayan da var. Sizler neler yaptınız? Ve nasıl yaptınız?
Femay Momybaby bilen birileri bana da anlatabilir mi? Buğday,arpa, çörek otu, vs vs hadi onları bir nebze anladım da. 6-7 bilezik,1000 dolar para falan bunların alakası ne
Gamzeli_03 Momybaby ben de 40 çıkması diye bir şey yapmadım büyük olması sadece mevlüt okutmuştum Allah bir daha nasip ederse Mevlüt falan okumam okutmam diye ağzım yanmıştı çünkü yıkama da yapmadım o güne özel hiçbir şey yapmadım
Cnhavva Momybaby ben cocugum dogunca mevlid bile yapmak istemiyorum aslinda cogu insan herkes bebek gormek istedigi icin hepsi ayni anda gelsin bi anda hallolsun gibi dusunerek mevlid okutturuyo ama zaten ortalik hastalik dolu kucucuk bebek elden ele gezdiriyolar ben gerekli bulmuyorum dinizimde de farz olan bisey degil sonucta sana kalmis
Almira_ Momybaby ben de evimde kuran okutmak istiyorum. Hem gelmek isteyenler tek seferde gelir biter gider hem de bebisim için dua edilmiş olur diye ama 40indan sonea mi yapmak lazım yoksa öncesinde mi bilmiyorum
Bensu3457 @Momybaby @Femay Ben normal sade bir kırk banyosu yaptırdım içinede hiçbirşey koymadım sonrada sade bir kırk mevlüdü yaptım yine oda normal sade gösterişten uzak bebek mevlüdüydü şuan yine hamileyim ve bu doğuncada yine aynı şekilde yapmayı düşünüyorum
mcansu Momybaby dinde hiçbirinin yeri yok 😇 sen hiçbirini yapmadım. Eski Türk geleneklerinde de kırk olayı zaten bebek için değil anne için olan bir durummuş. Bu bebek tuzlama kırk banyosu adetinin temeli de Hristiyanlıktaki vaftiz olayından geliyormuş. Ondaki vaftiz suyu da tuzlu suymuş. Eskiden müslüman gayrimüslim bir arada yaşadıklarından özellikle İslamiyet öncesi dönemde çok kültür alışverişi olmuş. Türk kültünde kötü ruhlar kötü enerjiler inanışı var Hristiyanlıktada o vaftiz edilmesi bebeğin kötülükten kötü enerjilerden arındırılması maksatlı olduğundan benzer inançtaki Türk halkının da ilgisini çekmiş mantıklı gelmiş. Öyle öyle evrimleşerek günümüze kadar gelmiş bereket için içine bilmem ne atıyorlar zeki olsun diye vs vs müslümanlık sonrası işin içine din boyutu da eklenip kuran yasin kitabı falan konulmuş Eskiden bebek 40 gün dışarı çıkarılmaz inancı düşüncesi olduğundan 40 gün sonra dışarıya çıkarılıp misafirliğe vs kırkı uçtu falan muhabbeti oluyor Yani hiçbirinin dinen bilimsel olarak da bir espirisi olmayan şeyler
Gamzeli_03 Momybaby zaten eşimin tarafı burada benim ailem başka şehirde kayınvalide sorunu biraz sıkıntı yaşamıştı o gün
Gamzeli_03 Momybaby aynen evinde Kur’an okunuyor biliyor isen kendin oku netten aç okunsun gelecekler de toplu bir şekilde geliyor iyi oluyor ama kaynana yüzünden küçük için okutmayacak herkes sen sonra geldi herkes den önce gitti misafir gibi hiç bir işe elini sürmedi annem vardı yazık herşeyi ayarladı yapılacak edilecek ne varsa Ayşe hanım torununa mevlüt okuttu denildi 🤦🏻♀️
Gamzeli_03 mcansu ay tövbe bismillah gördün mü yani bilip bilmeden nelere maruz bırakılmışız Allah affetsin büyük olma sadece banyo yaptırmıştım o da tuz vesaire hiçbir şey koyma da kütükte banyo falan da yaptırmadım 40 adı altında kadınlar için de zaten kanaması olduğu için Rabbim onlara kolaylık olsun diye kırk demiş ama kimsenin kanaması daha erken kesiliyor yani onunla ilgili vaiz verecek bir bilgim yok ama ben kırkımın çıkmasını beklemiştim
Gamzeli_03 mcansu ay tövbe bismillah gördün mü yani bilip bilmeden nelere maruz bırakılmışız Allah affetsin büyük olma sadece banyo yaptırmıştım o da tuz vesaire hiçbir şey koyma da kütükte banyo falan da yaptırmadım 40 adı altında kadınlar için de zaten kanaması olduğu için Rabbim onlara kolaylık olsun diye kırk demiş ama kimsenin kanaması daha erken kesiliyor yani onunla ilgili vaiz verecek bir bilgim yok ama ben kırkımın çıkmasını beklemiştim
mcansu Gamzeli_03 aynen tıbbi açıdan da zaten doğum sonrası rahmin kendini toparlaması için ortalama 6-7 haftalık bir süreç gerekiyor o 40 muhabbeti buna tekabül ediyor zaten. En azından dinen de bilimsel olarak da mantığı dayanağı olan bir durum. Ama bebek için olan kısım dinle bilimle alakası olmayan şeyler silsilesi. Çok sıcak bakıp böyle adet gelenek görenek hurafe benimseyen biri olmadığımdan genelde çürütmek için çok araştırırım 😅😅 birçok makaleden tarih profesörlerinin kitap ve araştırmalarından öğrenmiştim bunları
Momybaby Cnhavva zaten benim kimsem yok gelecek aileler vs uzakta hep. Dua kısmı okutulmalı mı diye aklımda soru işareti kaldı. Ama o da zorunlu değilmiş