Hamileliğin başında hele ki ilk gebelik tecrübemiz ise hepimiz epey panik halinde olabiliyoruz. 😊 Tecrübe edindikçe hatta haftamız ilerledikçe burada okuduğumuz entryler de dikkatimizi çekiyor ve “kız bunu mu dert ettin” falan diyoruzdur herhalde içimizden 😂 Benim dikkatimi çeken bazı konu başlıkları var, aklıma gelenleri yazmak isterim. Sizin de bildiğiniz ‘gercekler’ var ise yorumda buluşalım 😌
👉 “Bebeğimde gelişim geriliği var, ne yapmalıyım? Nasıl kilo aldırırım?”
Bebekteki karın çevresinde oluşan gerilik ya da ilerilik 2 haftaya kadar hekimler tarafından tolere ediliyor. 2 hafta sınırında ise takibe alıyorlar. Bazı geriliklerin sizin beslenmeniz ile alakası olmayabilir. Örneğin ben çok sağlıklı besleniyorum ama plasentadan bebeğe kan akışı az gittiği için bebeğim istenilen kiloyu alamıyor. Gerilik genetik kaynaklı da olabilir. Siz ya da eşiniz minyon ise bebeğinizin +3 kilo doğmasını beklemek ütopik olabilir😌
👉 “6/8 haftalık hamileyim, bebeğimin hareketlerini hissetmiş olabilir miyim?”
Anlıyorum çok heyecanlısınız ama bu pek de mümkün değil. Muhtemelen hissettiğiniz bağırsak hareketlerinizdir. İç karnınız dar ise/ufak tefek biriyseniz veya ilk gebeliğiniz değilse en erken 16. haftada hissedilebildiği, bunun dışında ise 22. haftadan sonra hissedildiği söyleniyor doktorlar tarafından.
👉 “Elle muayeneden korkuyorum/ doğuma sebep olur mu?”
Benim çift rahim ve çift vajina girişim var bu yüzden tam 13. haftadan beri el ile muayene oluyorum, riskli gebeyim ve 35. haftaya girdik bile. Eğer böyle bir etkisi olsa muhtemelen ilk ben doğururdum gibi geliyor. 😅 Kendinizi kasmadığınız ve iyi bir doktora deni geldiğiniz sürece oldukça kısa süren ve acısız bir işlem.
👉 “Nişanım geldi, doğumum mu başlıyor? Henüz çok erken.”
Nişan gelmesi belli bir noktada belirleyici bir etken olabiliyor özellikle haftanız yakın ise. Buradaki gözlemlerime bakarak 35. haftadan sonraki gebeler nişan gelmesinden ortalama 1 gün - 1 hafta arası doğum yapmış. Benim nişanım 26. haftada geldi, sancım yoktu, bebeğimin hareketlerini hissediyordum ama yine de acile gittim. Bu süreçte her ihtimale karşı hem yatış verdiler hem de ciğer geliştirici iğneler yapıldı. Başınıza geldiğinde panik olmayın ama görmezden de gelmeyin, doktorunuza muhakkak ulaşın.
Benim aklıma gelenler bunlar. Sizlerin var mı bu tarz bilgileri?