Selamlar hanımlar.
Bu postu, öğrendiğim bilgileri sizinle paylaşmak için açtım. Öncelikle 50mg şeker yükleme testim sınırda çıktı. 3 hafta sonra 75mg yükleme yapıldı ve gestasyonel diyabet teşhisi kondu.
(DİKKAT❗️‼️BURADAKİ BİLGİLER KİŞİSELDİR BENİM KENDİ SONUÇLARIM KENDİ DENEMELERİM. SİZDE DE AYNEN BÖYLE OLACAK DİYE BİR ŞEY YOK. TIP TEKTİR AMA HASTALIK YOKTUR HASTA VARDIR. HERKESTE FARKLI SEYREDEBİLİR ŞEKER, YİNE DE BEN KENDİ BİRİKİMİMİ PAYLAŞMAK İSTEDİM.)
Bu aşamada diyet ve takip öneriliyor birkaç hafta.
📍Diyet: Diyetisyene gitmelisiniz (doktor yönlendiriyor)
📍Takip: Eve şeker aleti alıp günde 6 kez ölçmeniz gerek.
Şeker aletimi aldım. Altı kezden kastım şu:
Sabah aç/ sabah tok
Öğlen aç/ öğlen tok
Akşam aç/ akşam tok
Bunları doktorun verdiği kağıda not ediyorsunuz. (Doktorunuz vermediyse siz kendiniz de not edebilirsiniz)
Açlık şekerinizin sınırı 95
Tokluk şekerinizin sınırı 140 olmalı
📍Açken 95 üstüne çıkmamalısınız
📍Tokken 140 üstüne çıkmamalısınız
📍Normal şeker hastaları için bu parametreler geçerli değil ama bizler gestasyonel (gebelik şekeri) diyabetiyiz. Bizim sınırlarımız bu. (Dahiliye klavuzunda yazıyor araştıran bulabilir.)
Gelelim öğrendiklerime.
Ara öğünler yapıyorum. Diyetisyenin listesi gereksiz yere zorlama geldi bu yüzden deneme yanılma yöntemiyle şekerimi kontrol etmeye çalışıyorum.
📍İlk olarak kahvaltıda yumurta peynir zeytin yiyorum. Beyaz ekmeği asla almayın!!! Gebeliğin bitimine kadar lütfen esmer ekmek yiyin.
📍Neden esmer ekmek?
Çünkü kandaki salınımı 3 saati buluyor. Beyaz ekmekteki şeker kana hemen karışıyor. Bu bizim istemediğimiz bir şey.
📍Kahvaltıda yemem gereken cevizi ne zaman yiyeyim?
Her şeyi bir anda yemiyoruz. Kahvaltımızı geleneksel yiyeceklerle yaptık bitti. Bir saat geçti ölçtük normal çıktı. Bir saat daha verelim kendimize sonrasında muzumuzu cevizimizi yiyelim. (Şeker ölçüm çubuğunu eczaneden fazlaca alırsanız benim gibi ara öğünlerden bir saat sonra onu da ölçersiniz. Böylece hangi meyvenin şekerinizi yükselttiğini anlıyorsunuz.)
📍Ara öğünleri çoğalttık. Bebiş sağlıklı beslenmeli o yüzden biz yine yarım avakado bir dilim esmer ekmek yiyoruz. (Bünyeden bünyeye değişir ben tam bir avakado yiyip bir saat sonra ölçtüğümde şekerim sınırı geçmişti yarım yedim.)
📍2-3 saat geçti öğün vakti geldi. Kahveyi seviyorsanız migrostan mehmet efendi kafeinsiz türk kahvesi alın gri paket. Bir tane ondan yapın yanına da BURASI ÖNEMLİ!!! bimden bruno çikolatadan alabilirsiniz. Kakaodan oluşuyor çikolatadan değil %85 kakao. Şeker oranı az, 10 parça var içinde ben şekerimi önce ve sonrası şeklinde ölçtüm benimkini yükseltmedi. Siz de kontrol ederek bir deneyebilirsiniz.
📍📍Asla züber tarzı ürünler tüketmeyin. Onlar diyet yapan insanlar için bizim gibi şeker hastaları için değil. Şeker oranları haddinden fazla yüksek. 12 gramlık bir şeker oranlı yiyeceğin bize sadece zararı var. Düşünün 6 tane yeseniz şeker yüklemes testine giriyor gibi oluyorsunuz.
📍📍Yeşil erikten bolca yiyorum asla yükseltmedi.
📍Günde bir muz bir elma bir kayısı yiyorum farklı zamanlarda. Yükseltmiyor. Aynı anda tüketmeyin.
📍Kefir şaşırıtcı şekilde yükseltiyor. Süt de aynı şekilde bu yüzden laktozsuz aldım sütü. Normal süt içeceksem çay bardağında tercih ediyorum. Laktozsuzsa bir su bardağı içiyorum.
📍📍Dondurmalar masum değil. Ufak magnum bile ne olur yemeyin. Dondurmalar çikolatalar kadar şekerli. Paketlerin arkalarına bakın dediğimi göreceksiniz.
📍📍Son olarak eğer şekerinizi yükseltecek bir şey yediğinizi düşünüyorsanız, gebelik şekeri olan insanların kandaki şekeri yemekten tam bir saat sonra tepe noktasına ulaşıyor. O bir saate varmadan 50.dakikada evin içinde koridorda yürümeye başlayın. Tabii riskli bir durum yoksa. Kendinizi paralamadan. Maksat kandaki şekeri azaltmak. Biraz yürüdükten sonra ölçümü yapın.
Benim şeker aletim lifecheck. Başka aletler de olur. Diyet listem katıydı ben uygulamadım her yemekten bir saat sonra ölçerek kendi kişisel rutinimi çıkardım. Her bünye farklıdır sadece bunlar benim deneyimlerim.
Umarım hepimiz için en güzeli olur.
Sağ salim kucağımıza alırız bebeklerimizi büyüdüklerini görelim inşallah.
Öpüldünüz ❤️