Kardeeleen ben yaptım ama ve doğum esnasında ebeler de yaptılar. zaten açılma 10 cm olmadan doğum gerçekleşmez yırtılma olanın da olmayanın da açıklığı 10 cm dir. Açılma zaten rahim ağzı ile ilgili bir şey. İkisi tamamen farklı bir şey. Yırtılma ise vajinanın girişi ile ilgili. Kiminin oradaki kasları esnektir baş çıkarken esner ve yırtılmaz; kiminin de esnek değildir ve yırtılır ya da dr. kesi atar(bazı doktorlar esnek olup olmadığını önemsemeden direkt atıyor). Perine masajı o kasları esnetmeye yarıyor işte. Perine masajı yapsan da yırtılman olabilir tabii ki ama yapmadığın zamana göre daha az olur mesela, çok daha kolay iyileşir. Ayrıca perine masajından çok daha önemli bir şey var ki o da nefes egzersizleri. Dr. Un doğumun “ıkınma” dediği bir an var ama ıkınma otomatik geliyor senin elinde olmadan. İşte orada ıkınmanı nefes egzersizi ile engelleyebiliyorsun ve dr. O anda vajina girişini esneterek çıkarıyor bebeğin başını. 3 tüy 1 mum nefes egzersizi diye internetten bakabilirsiniz. Ben tam o anda ıkınmamı o şekilde engelledim ve çok şükür yırtıksız bir şekilde doğdu bebeğim 🩷