4ysegulec doğuma girmeden öğrendiğim bir şeyi söyleyeyim. İki yöntem varmış spinal ve spinal+epidural diye. Yani epidural diye bildiğiniz ikincisi. Ben sadece spinal oldum.
Spinal; sadece anestezik iğne belden vuruluyor anında uyuşma başlıyor ameliyat sonrasına kadar geçmiyor. Ek bir katater takılmıyor, sonra ağrı kesiciler damar yolundan veriliyor.
Epidural(spinal+epidural); spinal yine aynı şekilde yapılıyor, ek olarak aynı bölgeye uyuşunca epidural katateri takılıp ilaç verilmeye devam ediyor. Ameliyat sonrası da buradan ilaç verilmeye devam ediyor.
Benim spinalde anestezim ameliyattan hemen sonra geçti o biraz sıkıntı oldu hani ilaç verilene kadar falan ama yine olsa yine epidural yerine spinal isterim. Sadece tecrübe ettim anestezi etkisinin geçtiğine ikna ederim hemşireleri. Tecrübesiz olunca onlar da ağrımaması lazım falan diye takıldı etrafımda geçti işte verin ağrı kesiciyi bitsin. Sonunda doktorumu aradılar da öyle halloldu. Baştan bilsem ben arardım. Epiduralde yan etkiler okumuştum çünkü sonrasında baş ve bel ağrıları falan. Oysa ben çok rahat bir operasyon geçirdim, ki anestezi etki edene kadar çok ama çok korkuyor sürekli ağlayıp titriyordum ona rağmen hiç anlamadım. Gülerek bitirdim hele bebeğimin doğduğunu görme, ağlayışını duyma anını değişmem hiçbir ağrıya korkuya.
Yani belden uyuşma diye bilinen her yöntem epidural veya spinal değilmiş böyle bir fark varmış. Fikriniz olsun belki işe yarar doktorla görüşürsünüz. Genel anestezi isteyeceğim bir yöntem asla olmazdı gerekmedikçe. Ki cidden çok ajite girdim doğuma korkudan midem bulandı kusacaktım neredeyse falan.
Epidural yani acıtmaz. Spinal acıtcak olsa acıtacak şey. Ben ondan da korkuyordum tabii, yok iğnesi çok yakıyor, kendini sıkmamak lazım, kıpırdamamak lazım falan. Ciddi söylüyorum neredeyse anlamadım. Kan almak bundan 10 kat acılı. Yapıldığını ayaklarım ısınınca anladım şokla baktım yüzlerine oldu mu diye güldüler.
Önceki postlarımda sezaryen sürecimi ayrıntılı anlattım. Oradan da okuyabilirsiniz tamamını. Sağlıkla kolaylıkla alın kucağınıza inşallah.