Bu haftada ölçülen ense kalınlığı değil. Ense kalınlığı 14. Haftaya kadar maksimum bakılıyor. Bu haftada bakılan ense KATLANTISI. Nukal Fold diye geçer ismi. Ense kalınlığı bebeğin yatar pozisyonda olduğu zaman ölçülür dediğim gibi 14. Haftaya kadar bakılır. Ama ense katlantısı yani nukal fold bebeğin kafasının üstünden bakılır değişik ölçüm teknikleri bunlar. Benim ilk gebeliğim de çok nadir bir genetik rahatsızlık nedenli bebeğimi 7. Ayında kaybettiğim için bu gebeliğimde hep çok iyi bir perinatoloji doktoru ile devam ediyorum. Bu gebeliğimde detaylı usg de benimde ense katlantısı 6.2 mm çıktı. İlk bebeğimden de risk olduğu için çok korktum tabi. Zaten amniyosentez yapılmıştı ama hemen ileri tetkik mıcroarry çalışması da yaptırdık. Yani kromozomlar normal bile olsa mikro düzeyde delesyonlar oluyor çok farklı genetik hastalıklar var. Benim ilk bebeğimin de amniyosentez kromozom tahlili güzel gelmişti mesela ama ileri tetkikte delesyon saptanmıştı. Bu yüzden burada hep diyorum bir risk varsa fetal DNA vs. İle oyalanıp gözden kaçırmayın Allah korusun diye kimse anlamıyor bilmedikleri için. Neyse ama benim ileri tetkik güzel geldi. Ense katlantısı da 3-4 hafta 6.2 mm devam etti sonra düştü. Bu genelde kalp rahatsızlığı yapabilir dediler bebekte ve biraz kalpte aort damarında darlık var bebeğimin oda doğunca takip edilecek. Eğer ben elimdeki imkanlar dahilinde tıbbın imkanı dahilinde bileyim araştırayım dersen amniyosentez + mıcroaary çalışmasını doktoruna sor derim. Sonuçta tedbir bizden takdir Allahtan.