Yaren0702 işaretle göstermesi güzel. Bazen şunu soyleyin “anlamadim, söyler misin ? ” biraz konuşmak için cabalasin. Yeterli bi süre bekleyin. Sonra "mutfağa mi gitmek istiyorsun? Diye sorun.
Bunu gün içinde birkaç kez yapın.
Ayna karşısında mimik yapın, dil çıkartın, dil ve dudak hareketleri yapın, sesli harfleri çıkartın, bunları beraber yapın, sizin nasıl yaptığınızı da görsün. Aaa , eee, ııı, iii, ooo, ööö, uuu ,üüü
Hatta biz yeğenimle böyle aştık bu durumu, yeğenim 3,5 yaşında ses çıkarmaya başladı, bu etkinliklerle.
Beraber parka giderken, bir şeyler yaparken etraftaki şeyleri ismiyle söyleyin, anlatın. Bak kedi var. Güzel kedi, sevimli kedi. Bak kedi miyav dedi, köpek hav hav dedi.
Evde su içerken, bardağı alalım, su dolduralım. Su doldu, al bakalım. Sürekli konuşalım iletişim kuralım, beraber oyun oynayalım. Oyun oynarken yine anlatmaya devam edelim. Arabayı aldım, sürüyorum rin rin rinnn . Özellikle çevresel sesler başlangıç için çok etkili. Komik ve eğlenceli hâle getirirseniz daha güzel ve etkili olacaktır.
Şu anda dil terapisti de bunları yapacak, hatta 5 6 yaşlarına kadar dil terapisti teknik olarak çok bir şey yapamıyor.
Kreş için ise bu durumdan dolayı arkadaşlarına farklı tepkiler gösterebilir, konuşamadığı için içe kapanabilir. İletişimde biraz daha ilerleme kaydettiğinde daha iyi olur kreş.
Arada bir birkaç akranıyla bir arada olması iyi olacaktır.
Tavsiyem bol bol oyun oynayın. Bazen beraber oynayın, nadiren de olsa tek oynamasına da izin verin, gözlemleyin.
Ona kitap okuyun, hikaye anlatın.
Ahşap meyve, sebze, hayvan yapbozlari var. Onlardan alın, onlar da bu süreçte çok güzel oluyor.
Bazen ona soru sorun. Bu ne ? Ne olduğunu söylemesi için zaman verin. Sonra siz söyleyin. Bu …… Bu araba. Söylediği zaman da evet doğru söyledin, bu araba ? Gibi gibi.
En güzel etkiyi ekranı kestiğinizde alacaksınız. Çünkü iletişim kurmak zorunda kalacak. Bazen dediklerini hemen yapmayın, söylemesi için destekleyin. Yukarıda belirttigim gibi.
Ve birden her şeyin ilerlemesini beklemeyin. Her çocuğun kendine göre bir hızı vardır. Süreci eğlenceli ve güzel geçirmeye odaklanın. ❤️🌸
Biraz uzun oldu. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Allah yardımcınız olsun. Yavrucuğunuzla eğlenceli vakitler diliyorum 🌸