Öncelikle herkese merhaba 🥰 Uzun bir yazı olacak okuyacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. 26 Ağustosta 40+2 de epiduralle normal doğum yaptım. Kendim sağlıkçı olduğum için ve normal doğumun güzelliklerini bildiğim için hamileliğimi öğrendiğimden beri hep normal doğum istedim ama tıbbi gereklilik söz konusu olduğunda tabiiki sezaryen de yapılabilme durumunu da her zaman aklımın bir köşesinde bulundurdum ve kendimi bu konuda hazırladım. Buna uygun bir doktor seçimi yaptım doktorum doğal doğuma, ten tene temasa ve geç kordon klemplemeye çok önem veriyordu buda beni ona götüren şey oldu. Her şey çok şükür yolunda gitti doktorumun tavsiyelerine her zaman uydum ve mümkün olduğunca stressiz etraftan gelen olumsuz laflara kulaklarımı tıkayarak bı hamilelik geçirdim. (Çoğu kişi normal doğumun çok zor olduğunu ve benim yapamayacağımı, ne gerek olduğunu, rahat rahat sezaryen yaptırıp çıkabileceğimi vs söylüyordu örneğin) Ama aslında bilmedikleri şey sezaryenin çok ciddi komplikasyonları olabilecek bir “ameliyat” olduğuydu. Bende bu söylemlere kulak asmadan normal doğum planıyla ilerlemeye devam ettim. Son dönemlerde ahududu yaprağı çayı, adaçayı, pilates topu egzersizleri, hurma, sık korunmasız ilişki vs birçok uygulama yaptım tabiiki doktorumun onayıyla. Geldik 25 Ağustos sabahına… Uyandığım andan itibaren 4-5 dk da bir ufak ufak adet sancısı gibi olan ağrılar farkettim kasıklarımda o sırada karnım da gözle görülür şekilde kasılıp toplanıyordu ama beni bu durum rahatsız etmiyordu ev işlerimi bile rahatlıkla yapabiliyordum. Bende biraz takip etmeye karar verdim. Aralıklar akşama doğru ne azaldı ne kısaldı hep aynı dakikalarda ama biraz daha şiddetlenerek devam etti. Akşam 10 da doktorumu aradım ve durumu anlattım nst çektirmek için beni hastaneye çağırdı bende duşumu alıp hastane çantamı kapatıp hastaneye geçtim. Nst de sancılarım ciddi oranda yüksek çıkmıştı ama henüz açılmam yoktu, ağrılara da dayanabiliyordum bu yüzden doktorum beni eve gönderdi. Gece rahatsız olursan tekrar haberleşiriz dedi. Eve döndüm yine duşa girdim ve ondan 1-2 saat sonra ağrılar epey zorlamaya başlamıştı. Bu yüzden tekrar hastaneye geçtim nst ye tekrar girdim daha da artmıştı sancılarım ve rahim ağzında silinmem de başlamıştı. Doktorum yatış verdi odada her türlü imkanım vardi neyse ki ve yine duşa girdim yürüyüş yapmaya başladım ama ağrılar daha da artmaya devam ediyordu. 5-6 saatin sonunda doktoruma bir kez sezaryen dediğimi hatırlıyorum 🙈 Ama ikna edemedim kendisini 😄 Epiduralle devam edebileceğimi söyledi bende kabul ettim. Sonrasında daha da rahatlamıştım. Saat sabah 7 falan olmuştu. Epidural özelliği gereği ilk aşamayı yani açılmaları hızlandıran bir ilaç bu yüzden benimde takıldıktan sonra açılmam hızlanmıştı. Birkaç doza daha ihtiyaç duydum ve yaptırdım ve 14.15 te tam açıklıkla dogumhaneye gecirildim. Ciddi şiddetli bir ağrı hatırlamıyorum ama tabiiki epiduralin etkisi büyük bu konuda. Doğumhaneye girdiğimde ıkınmaya başladım fakat epiduralden dolayı biraz yetersiz kaldı bu yüzden 2 ebe karnımdan bastırmak zorunda kaldı en çok orda zorlandım diyebilirim çünkü insanın nefesini kesiyor gerçekten. Ama bunun da ihtiyaç için yapıldığının farkındaydım ve hiçbir zaman bırakmadım kendimi ve ıkınmaya devam ettim. Neyse doğum gerçekleşti çok şükür sağlıklı bir kızım var şuan yanımda uyuyor en büyük şükür sebebi bu benim için. Rutin epizyotomi yapmadı doktorum çok küçük 2 adet çatlağım oldu vajina içinde onlarda belli belirsiz ufak 2 dikişle halloldu. Fakat doğumdan sonra çilem başladı 😄 Pozitif olup olmadığına karar veremediğim kısım işte burda başlıyor malesef. 3 gün boyunca dayanılmaz kalça ağrısı ve oturup kalkarken aşırı ağrı ve zorlanmayla soluğu ortopedide aldım ve kuyruk sokumu kemiğim kırılmıştı 😄 Oturma simidi kullanıyorum şuan, mümkün olduğunca yatarak vakit geçiriyorum, yürürken neyse ki sorunum yok ama onu da çok abartmamaya çalışıyorum. Bir süre yatış var anlamına geliyor yani bana buda kızımla bolca vakit demek oluyor. Çok şükür çevremde yardımcı olabilecek insanlar da var. Aranızda bu durumu yaşayan kimse var mıdır? Nelere dikkat ettiniz? Nasıl bir süreç geçirdiniz, ne kadar sürede toparladınız?