Tusse18 eğer ki menemenlik yapacaksam, kabuklarını soyuyorum, rahatsız ediyor çünkü yerken beni. Sonra irice doğruyorum çok küçük olmadan. Ateşe alıyorum bi yarım saat kaynadıktan sonra küçük küçük doğradığım yeşil biberleri atıyorum, erken atınca eriyor biberler çünkü. Biraz da tuz katıyorum ben Domatesin Tortusu dibe çöküp suyu üzerine çıkıp yeterince koyulaştıktan sonra kavanozlara alıyorum.
Ama gel gelelim ki eğer ki domates çorbalık hazırlıyorsam,
Domatesleri kabuklarından soyup gelişi güzel 3-4 parçaya bölüp ateşe alıyorum. Biraz kaynadıktan sonra sarımsak, soğan, tuz ekliyorum. Bunlarda iyice kaynadıktan sonra Blenderdan çekiyorum. Biraz daha kaynayınca Kavanozlara koyuyorum. Çorba yaparken sadece biraz tereyağ,1-2 yk. Un katıp kavuruyorym sonra bu hazırladığım sosu koyuyorum, biraz piştikten sonra üzerine su ekliyorum çorba hazır olmuş oluyor
Ayrıca, kabuklarını çöpe atmıyorum onları ayrı biriktiriyorum. Ateşe alıp kaynatıyorum, blenderdan çekiyorum, kaynatmaya devam ediyorum, biraz sarımsak, tuz katıyorum. Daha sonra isterseniz elekten geçebilirsiniz. Yeterince koyulaşıp salça kıvamına gelince ateşten alıp Kavanozlara koyuyorum. Kışın yemeklere domates salçası yerine kullanıyorum çok güzel oluyor.
Biraz uzun oldu ama umarım yararlı olmuştur 😊
15 kg domatese 1-2 kg yeşil biber yeterli geliyor.
15 kavanoz 500lük olarak Menemenlik çıkıyor.
2 tane 500 lük salça çıkıyor
Armut domates kullanıyorum, tarla domatesi olarakta geçiyor. 😊