Uzun zamandır forumu takip etmeme rağmen üye olma ihtiyacı hissetmemiştim. İşimin yoğunluğu nedeniyle paylaşım yapsam devamını takip edemeyeceğim için ve kimi insanların düşünmeden konuşup kırabileceğini düşündüğüm için bu zamana kadar paylaşım yapmadığım gibi hesap da açmamıştım. Bugün ise şu an aynı heyecanı yaşayan birçok annenin başka birçok anneyi rencide edici konuşmalarını görüp susamayacağım için hesap açıp ilk paylaşımımı yapıyorum.
Gebelikte sigara, adlı bir paylaşıma yorum yapmak için açtım hesabı ancak başlık kilitlendiği için ayrı yazmak durumunda kaldım.
@ilaydaad23 hem bir anne hem de anne adayı olarak kanaatimce vicdan azabı çekerek çözüm yolu bulmak için böyle bir başlık açmış. Ve öyle incitici yorumlar yapılmış ki... Yardımcı olabilecek çok az yorum var. Hiçbirimiz vicdan rahatlatmak için bu soruyu veya bebeğine zarar verecek başka bir davranışıyla ilgili sorular sormaz. Yani yapılan yanına arkadaş arıyorsun tarzındaki yorumlar kendilerinden pay biçtiklerinde anlayacakları üzere çok yersiz. Çünkü annelik hamilelikten itibaren öyle bir dönem ki hiçbir yanlış davranışın olmasa, her şey çok olumlu gidiyor dahi olsa yavrun için sürekli korkuyorsun. Hepimizin bu şekilde olduğundan emin olduğum için kimsenin kimseye haksızlık yapmaya hakkı yok. Sosyal medya olunca kalp kırmak daha kolay olmamalı ki bence bir insanın diğerine yaptığı en büyük kötülüklerden biri onu incitmek ve onda bir yara açmaktır. Empati kurarsak her şey daha kolay olacaktır. Şayet empati de kuramıyorsak yorum yapmayıverelim.
Kilitlenen başlığı açan, altında aynı durumda olduğunu yorumları ile belirten/belirtemeyen arkadaşlara yardımcı olmaya çalışacağım bu postta. Ancak bundan önce yapılan yorumlarda farkında olunmayan bir durumdan bahsetmek istiyorum. Malesef bazılarınızın düşündüğü gibi sigara bir tercih değil bağımlılıktır. Eğer bir tercih olsaydı anneler, anne adayları, sigara nedeniyle vücudunun uzuvlarını kaybetmiş veya kansere yakalanmış insanlar böyle bir tercihte eminim bulunmazlardı. Hiç kimse ‘Allah’ım affet, bebeğim beni affet, Allah’ım yavrumu benden koru’ diyerek ağlaya ağlaya devam etmezdi bu zehire. Yavrusunun kendinden korunması için dua etmek bir anne için ne kadar ağır tahayyül etmeye çalışın lütfen. O zaman anlayacaksınız ki bu kesinlikle bir tercih değil. Bazıları için çözüm olabileceğine inandığım öneri ise şudur: Allen Carr tarafından bulunan bir yöntem var. Eğitimleri var katılmak isteyenler için ancak tabi ki birçok kişinin katılması mümkün olmayabilir. Bu sebeple internetten araştırıp bulduğunuz videoyu odaklanarak defalarca kez izlemenizi tavsiye ediyorum. Neden sigara içildiğine dair o kadar aydınlatıcı ki... Türkiye’deki temsilcilerinin başında da Emre Üstünuçar geliyor ve bununla ilgili yine Youtube’de videoları var. Ayrıca seminerinin bir kısmından oluşan bir de filmi var. Bir de kitap var yine bu yöntemi anlatan. İmkanınıza göre değerlendirip tercih ettiğini bir şekilde incelemenizi öneriyorum. Kendinizi bıktırmadan ve dikkatle. Çok fazla ilgilendiğini veya algılarınız kapalı iken ilgilendiğiniz takdirde ilk etkiyi bırakmıyor. Ama ilk anda gerçekten yardımcı olabilir diye düşünüyorum.Bu yöntem sigaranın zararlarını anlatmaya yönelik değil neden sigara içildiğini anlatıyor.
Paylaşımın başında bahsettiğim postta ve altında yardıma ihtiyacı olan anneler gördüğüm için o post kapanmış diye geçiştirmeden ayrıca bir post açarak yardımcı olmaya çalıştım. Umarım hepimizin yavruları kucağımıza sağlıkla gelir ve güzel günlerini görürüz.