İlk doğumumda da sizinle aynı düşüncedeydim fakat doktorumla oturup konuşunca düşüncelerim biraz değişti, dilerseniz paylaşayım. Almanya’da doğdum, evlenince geldim İstanbul’a. Orada ve özellikle Hollanda’da evde doğum düşüncesi gayet sıradan bir şey. Burada birçok kişi hiç araştırmadan yorum yapıyor maalesef.. sağlık ekiplerinin gelmesi orada da söz konusu değil, mahremiyete saygı sonsuz. Herhangi bir sorun olursa ambulansla en yakın hastaneye gidiliyor, ki son anda yetişememek gibi bir durum ebenin kontrolü altında mümkün değil. Türkiye’de de evde doğurmak gayet yasal bir süreç, hiç kimse yapamazsın diyemez. Lakin doktorum bana şöyle açıklamıştı, ki bence çok haklı. Maalesef Türkiye’de evde doğuma teşvik olmadığı gibi altyapı da hiçbir şekilde yok. Yani İstanbul gibi kalabalık bir şehirde mesela ambulans kapının önünde hazır beklemesi lazım ulaşımda sıkıntı yaşanmaması için ve böyle bir şeyi sağlamak ne kadar mümkün? Ayrıca hastane en fazla 10 dakika mesafede olmalı demişti. Sağlıklı ilerleyen gebelerimin kararlarına saygı duyuyorum dilerlerse yardımcı da oluyorum ama riskli olan gebelerde asla olamaz demişti, hatta maalesef bir danışanı sözünü dinlemediğinden evladında kaybolmayacak bir hasar oluşmuş doğumda.. gebelik riskliyse aman derim, ama illa ki istiyorsanız bu şartlara dikkat edin. Detaylı ultrason da çok önemli mesela bu durumda, çünkü bebekte gerçekten hiç sıkıntı yok mu diye kontrol ediliyor. Kararınız ne olursa olsun süreci tamamen planlayıp olası riskleri de düşünüp öyle karar verin. Rabbim yardımcınız olsun