tugbaarya canim anlattiklarinin hicbirisini fmf le bagdastiramadim fmf cok bambaska bi hastalik dna sarmalinin 14. Halkasinin islevini yerine getirememesinden dolayi genetik gecisli kalitsal bi rahatsizlik. Ve tek bi bolum bakiyo oda romatoloji. Adindan da anlasilacagi gibi romatizmal bi rahatsizlik yani anlatmaya calistigim sey su bagirsaklarindaki rahatsizlik crohn colyak tarzi bi rahatsizliktan oturu olabilir. Fmf de genlerin mutasyona ugruyo ve romatolojide verdigin tek bi tup kanla sana genetik test yapiliyo sonuc hastaneden hastaneye degisiyo ve em az 1bucuk ayda elinde oluyo. Misal benim ekzon 2 ve ekzon 10dan suphelenildi tek mutasyona sahip M694V tasiyici olarak degerlendirildim. Atak gecirdigim icinse hasta kabul edildim ve kolsisine baslandim. Romatoloji dedigim bolumdense randevu alamiyo direk muane olamiyosun. Uzmanlik gerektirdigi icin bi baska bolumun sizi sevketmesi gerekiyo. Enistem fmf ve behcet ailevi dernegi baskani o yuzden bu kadar diretiyorum hastaliginizin fmfle ilgisi olmadigina cunku suan turkiyenin heryerinden cok farkli cesitlerde bu mutasyona sahip insanlar var ve yasadiklarimiz ataklarimiz benzer veyahut ayni. Sana tavsiyem hastaligini duzgun aratirabilcek bi hastaneye muane olman gozukmen. Sana yapacaklari dedigim gibi tek bi tup kanla genetik test. Bu kadar uzun arastirmalarina ve seni bolum bolum gezdirmeye haklari yok. Fmf sen gen testinde cikar ve sahip oldugun mutosyona ve organlarinin tutulum durumuna gore igne yada ilaca baslarlar. Son olarak fmf vucutta protein birikimine bagli olarak organlarda tutuluma yol acar bunada tipta amiliodoz birikimi denilir ve bunun nerden baksan olmasi icin 10 yil gecmesi beklenir 1000de 1 ihtimal verilir ve tutulum yaptigi organ sayisi yalnizca 3tur. Kalp, alciger ve en onemlisi bobreklerimiz. Allah sifa versin.