Rahim ağzı kısalığı olan hamilelerde tedavi için bu yol izlenir: (benim de başıma geldiği için ben baya araştırdım)
Annenin daha önceki öyküsüne bakılır. (Düşük oldu mu? daha önce doğum yaptı mı veya ek rahatsızlıgı var mı vs) Eğer bu rahatsızlıklar mevcutsa rahatsızlık durumuna göre değerlendirilerek eğer ciddi düzeyde ise acil serklaj yapılır.
Fakat hastanın ilk gebeliği ise herhangi bir düşüğü ek rahatsızlıgı yok ise, yani her şey normal seyrediyorsa haftası erken dahi olsa serklaj tercih edilmez ki sizin haftaniz 28. Çok riskli ilaç tedavisi ve yatak istirati ile bu tedavi yapılabilir.
Bende de 22. Haftada detaylı usgde perinatolog tarafından farkedildi. Alttan bakıldı ve 25 mm çıktı. Rahim ağzınız şu an tam sınırda 2 hafta sonra bir daha mutlaka bakalım denildi ve 2 hafta sonra gittiğimde yani 24. Haftamda 20 mm ölçüldü. Çalışmayacaksın denildi ve bana yukarıda yazdığım sorular soruldu ve perinatolog ve kendi doktorum da takip ettiler kesinlikle serklaj önermediler. Progesteron ve yatak istirati ile süreci atlattim. Çok zor oldu ama geçti. Şu an 37+4üm. İnşallah siz de atlatacaksiniz 🙏