Herkese merhaba. Ssvd düşünen anneler varsa onlara cesaret olması açısından özellikle doğum hikayemi paylaşmak istedim.
36+0 da sezaryen dikişlerim için ayrı bir ultrason muayenesi oldum hem vajinal hem karından ultrasonla. Doktorum dikişlerin iyi durumda olduğunu görünce evet dedi yapabilirsin deneyebiliriz. Bu aşamadan sonra artık vaktimizin gelmesini beklemeye başladık.
39+0 da düzenli ağrısız kasılmalar ile hastaneye gittim nst de 5 dk da bir sancım çıktı 5 saat kadar hastanede kaldım ama sancılar sıklaşmadı ve açılma ilerlemedi zaten hiç açılma yoktu. İstersen eve gidebilirsin dediler evime geldim. Heralde bir iki güne kadar gelir diye düşünüyorum ama yok bekle Allah bekle ne gelen var ne giden. Belirtilerim de gün geçtikçe azalmaya başladı😅 40+3 teki doktor kontrolünde beneğin plesenta ve suyunun gayet iyi olduğunu söyledi beklemeye devam 🥴 eğer kendisi gelmezse 41+2 ye yatış verdi doğumu kendileri başlatmak için. Ssvd de doğrudan suni sancı verilemiyor bu sebeple öncesinde rahim ağzına balon yerleştirilip hem açılma desteklenecekti hem de kendi sancılarımın başlaması tetiklenecekti. Sonrasında bebeğin amniyon kesesi patlatılıp yine kendi sancılarımın güçlenmesi beklenecekti. Bu aşamadan sonra gerek olursa minik minik suni sancı ile doğum ielerletilmeye çalışılacaktı. Doktorun bana verdiği güne kadar gelen giden olmadı. fakat 40+6 dam itibaren 3 gün boyunca benden yumurta akı kıvamında miktarı normal zamana göre fazla olan akıntı geldi. Zannedersem bu nişandı. Kanlı ya da pembe vs değildi bendeki rengi zaten her zaman da kanlı vs olmazmış. Her neyse 41+2 sabah hastaneye gittik yatış yapıldı muayene oldum ve aaaa o da ne 2 cm açılma var. Nst de ağrısız 7 dk da bir gelen sancılar var yani ben ne kadar mutlu oldum. Çünkü hem öncesi sezaryen olup hem de bu kadar belirtisiz doğuma gitmek beni psikolojik olarak çok yıprarttı. Sonrasında balon uygulamasına gerek olmadığını söylediler ve bebeğin amniyon kesesini patlattılar. Kendi sancılarımın hem sıklaşmasını hem de ağrılı sancı hissetmeyi beklemeye başladık. Bu sırada sık sık Nst ye bağlanıyorum ve sezaryen yerinde bir ağrı olursa acil durum düğmesine bas dediler. Kese patladıktan sonra ben artık şiddeti zamanla artan doğum ağrıları hissetmeye başladım. Bu ağrılarla açılma 4 cm olmuştu. Dayanılmayacak ağrılar değildi gayet güzel atlatabildim. Fakat bebeğin suyu artık olmadığı için doğum çok uzun sürmemeliydi. Benim kendi sancılarım da 5 dk nın altına inmediği için minik minik suni sancı ile desteklediler. Suniden sonrası çok pozitif diyemeyeceğim ama dayanılıyor mu evet. Artık bir aşamadan sonra daha fazla dayanamayacağım dedim ve epidural istedim. Epiduralden sonra açılma bir süre takılı kaldı ilerlemedi. Ve ben bu sırada çok ciddi kasılmalar hissediyorum ve sezaryen yerinde yırtılma olursa diye ödüm kopuyor. Sonrasında ebeye eğer açılma ilerlemediyse ben sezaryene dönmek istiyorum dedim çünkü 7 saattir suni sancı alıyordum öncesinde kendi sancılarımla beraber 10 saattir rahimde ciddi kalisılmalar sancılar vardı. Ebe bir saat sonra kontrol edeceğim dedi. Kontrol ettiğinde aaa o da ne açılma 8 cm olmuş. Mutluluktan ağladım inanın ki. 8 cm den sonra suni kapatıldı. 1 saat sonra 10 cm oldu. Ebeler o kadar iyiydi ki seni çok yormayalım bebeğin kalp atımları iyi bekleyelim biraz daha aşağı insin dediler. Tamam dedim. Oğluşum da çok şükür gayet güzel ilerledi. Sonrasında ebeler başlıyoruz dediler. Ben epidural aldığım için ıkınma hissi olmadı bende bunun dezavantajı bebeği nasıl iteceğinizi bilmiyorsunuz ve bu bebeğin daha uzun süre kanalda kalmasına sebep oluyor. Yaklaşık 50 dk ıkınma aşaması sürdü ve gerçekten çok zor ve yorumcuydu. Dediğim gibi bu epidural yüzünden böyle oldu. Eğer son ıkınmada oğlumu doğuramasaydım vakumla çekmek zorunda kalacaklardı. Neyse ki son bir gayret itebildim. Bu sırada ebeler jinekolog hepsi başımdan bir an olsun ayrılmadı. Jinekolog devamlı sezaryen dikişlerimi kontrol etti ultrasonla. Perine masajları sıcak kompresler yağlarla masajlar çok emek verdiler. Allah razı olsun. Bebeğim doğduktan sonrası mutluluk gözyaşları. (27 Ocak 2023 03.02 )Çok hamd ettim Allahım sen lütfettin dedim. İsteyen herkes için çok dualar ettim. Bu arada kesi atılmadı ama yırtık oldu. 2-3 tane dikişim var çok şükür fazla değil. Oğlum 3410 gr 49 cm doğdu.
Gelelim iki doğumu karşılaştırmaya;
Normal doğumda öncesi zor sonrası kolaylık deniliyor ama ben sezaryende de iki üç günde toparlanmıştım bunda 8-9 gün oldu hala alt bölgede ağrı hissediyorum. yani evet normal doğum normal olan ama sezaryen bana göre daha ağrısız. Sezaryende doğumdan sonra ayağa kalkmak çok zor hemen bebeğinizle ilgilenemiyorsunuz zaten tam ayık olmuyorsunuz. Bebekle doğar doğmaz ten tene temas çok mümkün olmuyor. Ama bir iki gün sonrası çok iyi oluyor.
Benim kendimce çıkarımlarım bunlar. Sormak istediğiniz olursa fırsat buldukça yanıtlamaya çalışırım.
Herkese keşkesiz güzel bir doğum diliyorum. 🌺 @DefCan01