Mirzo
Berfehilal
dilan9900
iremkarademiir
ilkanneyim06
bsebse_
Aecer
Ben doktoruma mesaj attım. Doktorum da;
otizm, sebebi hala tam açıklanamayan ve çok sayıda gen bölgesi ile ilgili olduğu düşünülen çok faktörlü bir hastalık. Annenin gebelik sırasında folik asit almasının doğacak çocukta otizm sebebi olabileceğine dair çok sayıda çalışma yapılmış ama kanıta dayalı tıp kapsamında bunu doğrulayan bir sonuca varılmamıştır.
2 ve daha fazla düşüklerde, daha öncesinde NTD geçmişi olanlarda, bir hastalığı bulunanlarda (epilepsi, triod, anemi) bu folik asit (folbiol) veriliyor. İyi gelen ilaç bu oluyormuş. Evet fazlası da idrar ile atılıyor. Türkiye de bir dönem yalnızca folbiol kullanılmış ve otizme sık rastalnılmamış arkadaşlar. Otizm bir gen hastalığı ise zaten folik asitle bir bağlantısı olamaz diye düşünüyorum. Ama her yerde bir şey yazıyor her doktor Farklı bir şey söylüyor insan huylanıyor işte. Anladığım kadarıyla da geçmiş dönem hamileliğ sıkıntı ile geçenlere de şuanda ki süreci sıkıntılı olan gebelere de risk almamak adına bu folik asit veriliyor herhalde. Benim de daha önce bir kaybım vardı