Carpediem28- ben 29. Haftama kadar medikalparka gittim özele, neredeyse her hafta gitmemiz gerekti çeşitli sebeplerden dolayı pahalıydı ama gözümüz pek görmedi. 29 uncu haftamda su fazlalığım olduğunu söyledi doktor ve sınırı çok geçtiğini riskli bulduğunu artık bakamayacağını araştırma hastanesine gitmem gerektiğini Zeynep kamili önerdiğini söyledi. İnanın Dünyam başıma yıkıldı. Öğrenciyken bir kez Zeynep kamile gitmiştim öyle kötüydü ki o zaman her yer suriyeliydi insan taşıyordu içeri bile girememiştim. Bu beklentilerle Zeynep kamil acile gittim. Açıkçası benden başka iki kişi vardı sadece sıra beklemedim acilde hemen aldılar baktılar. Sadece bana biraz pis geldi özele göre sedyede örtü değiştirmedi mesela. Ama çok naziktiler. Sonrasında bana bir kağıt verdiler perinatolojiden randevu al diyabet hemşiresi ve diyetisyen ise pazartesi bu kağıdı ver seni görsün dediler. Pazartesi gittim randevu bulamama rağmen perinatolojiye Oya hanım beni kabul etti 35 dakika detaylı ultrason yapıldı bilgilendirdiler. (Özelde buna 1500 tl ödüyorduk.) artıları böyleydi eksisi ise yine temizlik noktasındaydı. Sonra evimize daha yakın olduğu için Göztepe eğitim ve araştırmaya gittim. Orada da bir doktor tavsiyesi üzerine gittiğim için randevu bulamasam da aldılar. Hatta doktorla instagramdan yazılaşabildim. Özeldeki doktorum numarasını hiçbir şekilde vermiyordu doğuma gece olursa gelir misiniz sorusunu ise hep geçiştirdi. Burada bence devletin en büyük eksisi sancı odaları, tek kişilik oda olmaması, refakatçi almayabiliyor oluşları ve doktor seçemiyor olman doğum için. Bir de hijyen. Ama deneyim ve ilgi bilgi konusunda benim özeldeki doktorumun çok ünlü olmasına rağmen yetersiz olduğunu gördüm. Yenidoğan doktorları ise gerçekten eksik. Bu süreçte bir liste yaptım Anadolu yakasındaki tüm hastanelerin kadrolarına baktım. Yenidoğan denilen neonatoloji dedikleri doktorlar özellerde o kadar tırt ki ya yok ya var yeni mezun. Yeni doğan yoğun bakım üniteleri çok eksik. Perinatolog dediğimiz kadın doğumcuların tekrar uzmanlık okumuş olanları riskli gebelik takibi yapan doktor ise özellerde ya bir tane var ya da çoğunda yok. Olanlar ise genelde tüp bebekle falan ünlü. Zeynep kamilde ise bu doktorların sayısı 4-5 katı en az. Benim çıkarımım eğer riskli gebelik varsa veya bebeğin doğum sonrası tetkikler yapılması küvetse kalması ihtimalleri az bile olsa varsa özele gidilmemesi annenin kendi konforunu göz ardı etmesi gerektiği yönünde. Ama normal bir gebelik varsa devletin dediğim eksileri olması yönünden (hijyen, doktor seçememe, odalar, sancı odası, sezeryan seçeneği olmaması) annenin travmanız bir doğum yaşaması için ailenin maddiyatı müsaitse özel seçilebileceği yönünde.
Benim risklerimden dolayı devlete gitmem gerekti özele bu zamana kadar yaptığım masraflar ise boşa gitti maalesef. Doktorun numarası bile bende yokken 29. Haftada kapı dışarı edildim. Şu an devletten bir doktorla instagramdan ne sorsam cevap aldığım bir yerdeyim. İnanın ben de bildiğim ne varsa bu süreçte yeniden öğrendim. Hayalim hep bir özelde travmasız nezih refaketçimle doğum yapmaktı. Doğuma beş kala sokakta kalmış oldum ama devlet beklediğim gibi kötü çıkmadı. Allah doktorlarımızdan razı olsun. Her gittiğimde fındık kolonya kahve evde ne varsa hediye götürüyorum çünkü bakıyorum bir tarafta 1500 lira ödeyip kapı dışarı edenler diğer tarafta benden beş kuruş almadan bilgi verenler sabah 8.30 da işinde olan insanlar…