Kubdenya Yaşam miadı 24. Haftada başlıyor tıp literatüründe kabul gören şekilde.Ancak 21-22 haftalık doğan mucize bebekler de var.
39-40 haftalık doğup düşük bir ihtimal de olsa aniden gelişen çeşitli komplikasyonlar sonucu melek olan bebekler de var.Normal doğum zamanı olarak zaten 37-40 arasını kabul ediyorlar. 37den öncesi erken, 40dan sonrası geç doğum kabul ediliyor.
Mesela ben 21. Haftamda doğum yapmak üzereydim, o yüzden fakülte hastanesini tercih ettim.Çünkü prematüre yoğun bakım servisi sadece en iyi orada vardı.
Küvöze girme meselesi de solunum ve bebeğin adaptasyonu ile alakalı. Yani 35 haftada 2 kilo doğmuş solunumu sıkıntısız bir bebek küvöze girmeyebilir, 39 haftada 3,5kg doğmuş bir bebek küvöze de girebilir kontrol amaçlı.
Doğum tarihi de son adet tarihinden itibaren 40 hafta / 280 günün sayılmasıyla ortaya çıkan ortalama bir tarih.Doğumun gününü o çıkan tarihten 10 gün önce - 10 gün sonra şeklinde beklenebilir.
Mesela benim son adet tarihim 12 ocaktı.40 hafta 19 ekimde oluyordu.Doktor bana 10 ekimden sonra doğumu bekle, çantan vs hazır olsun demişti. Şuan 40+2 olduk ama hala doğumu bekliyorum 😁