Merhaba kızlar. Hamileyken bu uygulamayı kullanırdım şimdi HappyKids kullanıyorum yaniii doğurdum, hatta 3,5 aylık anneyim! :) sütümü çoğaltma çabam, gaz sancıları, uykusuzluk ve lohusalıktan sonra keşkelerimi buraya yazmak için geldim.
Sonuna kadar normal doğum için gün saydım ancak oğlum gelmek bilmeyince 40+4 te suni sancı verildi. 7 saat bekledik, sancı namına hiçbir şey hissetmiyordum tık yok açılma yok gidip gelip alttan kontrol ediliyorum dozu arttırıyorlar hala bişey hissetmiyorum artık beklemek beni de bebeği de çok yordu sezaryena alın beni dedim ve girmemle çıkmam bir oldu bebeğimin sesini duyduğum an hüngür hüngür ağladım :) belden epidural iğne vuruldu çok kolaydı acısızdı. İlk gün hala uyuşukluk devam ediyordu acı hissetmeye başladıktan sonra iğne yapıldı falan. Derken neyse eve geçtik dikiş ağrıları başladı üfff işte asıl zoru oydu yataktan kalkmak kıpırdamak bile işkence biri elimden tutmadan mümkün değil.. bir hafta on güne o da geçti ama. Acılar geçiyo onu söyliyim ama lohusalık! karnımda bir sürü çatlak! bana muhtaç bi varlık ve ona yetebilme çabası! Uykusuzluk! İnsanlar! Resmen sudan çıkmış balığa döndüm. Lohusalık psikolojimi inanılmaz bozdu hatta ben ilk hafta bebeğimi inceleyemedim bile kafam yerinde değildi. Evde kedimiz var ve ondan nefret ettim resmen kedilerden soğudum. 40’ım çıkana kadar herkes destek oldu eşim geceleri benimle birlikte uyanıyor yardım ediyordu o işe başladığında annemlerde kaldım ara ara. 40ım çıktıktan sonra artık bütün sorumluluk bendeydi eee artık kırkın çıktı moduna geçti herkes sanki süper güç yüklendi de bana.
Sonra annelik aşamalarımı anlatmak istiyorum;
- ilk süreç inanılmaz zor buna hazır olun ve bilinki herkes sizin gibi uykusuz kaldı ve yıprandı.
- doğar doğmaz gelen o yoğun damla damla sütü bebeğinize kesinlikle bi şekilde verin. Sonra sütünüz gelmeyebilir birkaç gün sakın yılmayın! Gerekirse yarım saatte bir emzirin sütünüz çoğalacak emin olun. Süt konusunda sakın kaygı yaşamayın sütü kesen bu çünkü.
- Sarılık.. sütüm az olduğu için bebek yeterince beslenemedi ve sarılık oldu ve mama verdik hatta annem bazen ben dinleneyim diye gece boyu biberonla mama verdi bazen gündüz de hep mama verdik toparladı iyileşti. Amaa.. herkes kıyameti kopardı biberona alıştı yandın meme reddi yapar çok emmez bu bebek demeye başladı. Meğer biberon vermemek lazımmış çünkü çene kasları yorulmuyor memeyi de tam ememiyor ve sütün de gelmiyor.. bebeğin tükürükleri emzirme için memeye sinyal yolluyormuş adeta emdikçe artıyormuş bilmiyordum.
- biberona bırakma çabam tam komedi! Bunları yaşama ihtimali olanlara fikir olsun ben çok geç ve kendi araştımalarımla öğrendim bunları: Kaşık biberon aldım ilk başta süt yetmeyince kullanılıyormuş ama onu beceremedim. Silikon uçla emzirdim sonra ona alışırmış bıraktık. Sonra “sonda” diye bir şey varmış bi ucu mamada bi ucu mememde bebeğim hem meme emziyor hem mama çekiyor ve doyuyordu bir hafta hiç biberon vermedim direndim çok zordu sonda çok uğraştırıyordu ama dayandım. Gerçekten de hem bebeğim memeye alıştı hem sütüm artmaya başladı. Sonra sondayı da bıraktım. Ama artık bebeğim büyümüştü ve daha çok yemek istiyordu o yüzden philips aventin yenidoğan akışlı biberonunu aldım gerçekten hayat kurtarıcı oldu günde birkaç kez mama verebiliyordum o meme reddi yaptırmadı hem mama hem meme oh miss çok şükür bu derdim bitti gittiği yere kadar.
Tavsiyelerim ve olmazsa olmazlar;
- Meme ucunuzun yarası olmaması için kesinlikle en az bir hafta önceden krem sürün gümüş kapak takın yumuşasın ve doğumdan sonra da devam edin ben yapmadım memeucu yarasından ağlayarak emziriyordum sonra da sütünüz artana kadar sürekli emzirin
- mama vermek dünyanın sonu değil. süt arttırıcılar yiyin için ve rahat olun benim gibi ay şu olur ay bu olur diye kafayı yemeyin önemli olan bebeğimizin doyması
- bebeğinizin tek ihtiyacı mutlu bir anne! Kesinlikle gerginlik üzüntü bebeğe yansıyor
- gaz meselesi. ilk işiniz bi gaz damlası almak olsun (ben probiyotik olarak BioGaia, gaz damlası olarak SabSimplex verdim) çünkü ilk üç ay gaz sancıları olacak belki daha az veya çok
- anne yanı beşik hayat kurtarır. ben hasır sepet beşiği anne yanı yaptım da rahat ettim geceleri
- keçe düzenleyici basit ama olamazsa olmazmış başucunuzda dursun
- yenidoğan atlet çok almayın ama kıyafet aldıysanız da çatır çatır giydirin günlük de olsa çünkü bir anda küçülecek hepsi :)
- emzik için acele edin ben üstüne düşmedim ve bebeğim emzik tutmadı şimdilik bana bi zararı yok bu durumun ama zamanla kurtarıcı oluyormuş emzik
- kimseden çok şey beklemeyin anne ve eşiniz de olsa beklenti=üzüntü çünkü
- napın ne edin otomatik sallanan ana kucağı alın gerisine boşa para yatırmayın (oto olmayan ana kucağı hamak vs bi ton şey aldıktan sonra alamıyorsun çünkü kdjd)
Ayy neyse sonuç ne derseniz inanılmaz büyük bi mutluluk.. Uyutmak için kendimi paraladıktan sonra uyansa da sevsem diyeceğiniz günler.. hayatınızın anlamı olan bi can işte :) çok mutluyum