İlk defa anne olacaklara tavsiyeler
- Evet hamileyken bi doğsa sevsem, mıncırsam diye diye doğumu bekliyoruz ama o gün geliyor hayatımız bir daha eskiye dönemeyecek şekilde kökten değişiveriyor. Altından nası kalkarım, her iş bana bakıyor yemek, temizlik, bulaşık, çamaşır, eş, misafir(!)… Bi süre hiçbir şeye yetemiyorsunuz, aslında ömür boyu bu böyle her şeye koşturup hiçbir şeye tam anlamıyla yetemiyorsunuz. Sadece bi süre sonra bu tempoya alışıyorsunuz. Her şeyin basit yolunu buluyorsunuz veya o şeyi yapmaktan vazgeçiyorsunuz 😃
- Uyku eğitmenleri size bi şeyler satmak için diyor ki “ şu zamandan önce eğitim olmaz şu zaman gelir siz kendiniz versenizde bozulur vs vs” (satış stratejisi kanmayın) bebeğiniz doğduğu günden beri gündüz daha aydınlık gece zifiri karanlık ortamda uyutun ki gece gündüz ayrımı yapabilsinler. Sabah güne 6-8 arası başlayın ki bebeğiniz gece uykusuna zamanında geçsin. Böylece size dinlenmeniz için vakit kalsın. Bebek daha yeni doğmuş, 40 ı çıkmamış nasıl anlasın demeyin o kadar zekiler ki bazen şaşırıyorsunuz. Hemde 4 ay atağı bitti hadi eğitime başlıyoruz diyemezsiniz bebeğe alışkanlığı o şekilde değil illaki direnç gösterecektir. Biz bile düzenimiz değiştiğinde, misafir geldiğinde, başka yerde uyuduğumuzda zorlanırız. onlar bizim ufak versiyonumuz. nasıl alıştırırsanız o şekilde şekillecek uyku düzeni, eğitime de gerek kalmayacak…. Birde hep aynı odada aynı rutinleri yaparak uyutun daha kolay olur dalması.( Misafir gibi durumlarda biraz zor oluyo ama onada alışıyor 😘)
- Gece uyanırsa uykusu açıldı aman deyin kaldırmayın buna çok çabuk alışıyorlar. Bazen 1- 2 saat sürsede oyun oynamayın, onu uykuya döndürmeye çalışın. Gece oyun olmayacağını anlasın.
- Şu bunu dedi iyi gelmiş yapayım, annem şunu yapmış, halamın gelini şöyle büyütmüş, kapının dış mandalı şunu vermiş gazı olmamış vs diyenlere susam deyip ortamı terk edin 😂(bilmeyenler için Oğuzhan Uğur un susam videosunu izlesin) sen onun annesinin evet ilk tecrüben olabilir ama annelik içgüdüsü bize doğuştan bahşedilen bir şey. onun neye ihtiyacı olduğunu en iyi sen anlarsın. kimseye muhtaç değilsin. şunu yap bunu yap diyenlere bana akıl vermeyin, bu beni yetersiz hissettirmekten başka işe yaramıyor siz bebeğinizi büyütmüşsünüz bırakın bende kendim büyüteyim deyin 🥰
- Bunun birde kucağa alma alışır diyenleri var 🤦 benim bebeğim 42 haftalıkken doğdu. neredeyse 10 ay içimdeydi kalp atışımla uyudu, emerken zaten kucağımda, bildiği tek koku anne kokusu, en iyi bildiği ses annesinin sesi kucağa alışmış olmuyor o orada rahatlıyor.
- Yapabiliyorsanız haftalık yemek planı yapın. 2 3 yemeği aynı anda yapın dolaba atın sadece ısıtması kalsın. Böylece hem ne yapsam stresi olmuyor hemde marketten ne alınacağı belli olduğu için daha az masraf oluyor, şunu da alıyım bunu da alıyım olmuyor.
- Bi şeyi yapabiliyorsanız o an yapsam mı yapmasam mı diye düşünmeden yapın. ertelerseniz her iş birikiyor. Misal elinizi yıkadınız aa lavaboda leke var hemen bi fırçalayıverin öyle çıkın temizliği beklerseniz hem temizlik süresi uzayacak hem daha çok yorulacaksınız.
- Temizlik yemek yapamıyorum vs diyenlere çok inanmayın. bebekler bazen yaptığınız şeye katılmak için ağlıyor. yani siz temizlik , yemek yapıyorsunuz ama o oyun halısında yerde ne yaptığınız görmüyor merak ediyor. Onuda yaptığımız işlere dahil edin. Böylece hem Montessori yapmış olursunuz oda alışır hemde o uyurken siz de uyursunuz. Ki en doğrusu budur bebek uyanıkken yapın her işinizi, o uyuyunca sizde dinlenin yoksa bitkin düşüyorsunuz.
- Bebeğiniz atak dönemlerinde ise 3 5 gün biraz daha fazla yorulacaksınız ama sonra hepsi düzelecek. Düzeleceğini düşünerek sakin kalın stres yapmak bebeği daha çok olumsuz etkiliyor. Süpürge gibiler her duyguyu çekiyorlar. Stresliyken bebek uyutmak daha zorlayıcı oluyor. Sakin kalıp şefkatle sakince onunla konuşarak uyutmak hem bebeğin daha verimli uyumasını sağlıyor hem aranızdaki bağ güçleniyor.
- Memede uyutma, ayakta uyutma, şöyle uyutma , böyle uyutma diyenleri dinlemeyin evet herkes ister bebeği yatağında kendi kendine uyusun( doğar doğmaz herhangi bir şeye alıştırmazsanız uyuyorlarmış bir deneyin) ama bebeğiniz özellikle kolikse, gazlıysa ister istemez kucağınızdayken annelik içgüdüsü ile sallamaya başlıyorsunuz. ( Benimki kolikti kucağımda sallanmaya alıştı) Bebeğiniz 1 kere bebek olacak en fazla 2 3 sene onu bu şekilde uyutmaya çalışacaksınız sonra kendi istemeyecek zaten. Kucağınız onun güvenli limanı ama yürümeye başladığında gel bi sarılalım dediğinizde o kaçacak oyun oynayacak eskisi gibi olmuyor büyüyor.
- Yapabiliyorsanız tuvalet iletişimi yapın hem paradan tasarruf edersiniz hemde bebeğiniz için en sağlıklısınız yaparsınız (YouTube prema sandari in videolarına bakabilirsiniz) ben lohusayken kayınvalidemlerde olduğum ve nisan ayında doğum yaptığım için soğuklardan dolayı hemen deneyemedim. Evime gelince denedim bebeğimde 3 4 kez kakasını tuvalete yaptı hemde gaz çıkarması da o pozisyonda kolay olduğu için rahatlıyordu. ama sonra yine birileri aman üşütecek aman şu olacak dediği için devam edemedim 🤦
- Akşam yatmadan evi bi ufak toplayın(az eşyanız olsun çok kolay oluyor) ertesi gün için hazırlık yapıp yatın. Misal sabah çay demlenecek demliğe su koyup yatın, çöpleri atın yeni poşet koyun, çay bardağını masaya ters kapatın gibi.
- Bebeğiniz için en mükemmel besin anne sütü. Tabiki olmuyorsa mama takviyesi yapın ama dönem dönem meme reddi yaşamak muhtemel. Hemen mamaya başvurmayın; bu onun kolayına gittiği için daha çok meme reddi yapar. Başka pozisyonlarda emzirmeyi deneyin bi süre sonra geçecektir.
P.s: benim 8 aya yakın annelik tecrübelerim bu yönde. Lütfen sizinkiler aksi yönde ise bunu muhalefet olarak belirtmeyin 🥰