Merhabaannededu
Kendine zarar verebileceği durumlara kesinlikle hayır demeli ve tekrar etmesine izin vermemelisiniz.
Mesela bıçakla oynamasına asla izin veremeyiz.
Çevresine zarar vereceği durumlar için de geçerli.
Ama keşfetme dönemi olduğundan her şeye hayır dememek gerekiyor. Örneğin kalemlerle koltukları boyamak istiyorsa ilgisini başka yöne çekmelisiniz. Bunun için duvara yapıştırılan kağıtlar var onlardan alabilirsiniz ya da farklı bir alanı boyatabilirsiniz.
Oğlum dün her yere yoğurt sürmek istiyordu. Bunu keşfetme amaçlı yaptığını, ciddi bi zarar verme amacı olmadığını bildiğimden odaya götürdüm. Kumbaramız var ona para atmayı çok seviyor birlikte kumbaraya para attık.
Bir de oyuncak çekmecem var ordaki oyuncakları oğluma göstermiyorum. Böyle kriz anlarında sakinleşmesini istiyorum. Sakinleşince ordan oyuncak veriyorum dikkati dağılmış oluyor.
Ordan oyuncak verdiğimde teşekkür etmesi gerektiğini de öğrettim. Sakinleşince mutlaka sarılıyoruz. Bazen bize vuruyor böyle durumlarda daha net tavırla sakinleşmesini bekliyorum, sakinleşince özür dilemesi gerektiğini anlatıyorum.
Bağırıyorsanız bağırmanızı hiç tavsiye etmem, daha da zıtlaşıyorlar. Konudan konuya değişir ama dediğim gibi önemli olan sakin kalıp etrafa, kendisine ciddi zarar veriyor mu sorusunu sormak, bunu yapıyorsa hayır demek ve bu harekete asla izin vermemek.
Keşfetme amaçlı yapıyorsa da uygun şekilde keşfetmesine izin vermek, kriz anını başka yöne çekerek engellemek.