-Bal123- bir gün tedavi işe yaradığında bile ülkemizdeki saklama koşullarındaki kordon kanlarının çoğunun tedavide kullanılamayacak durumda olacağını söylüyordu doktor. Biraz daha ticari bir sistem bizdeki dedi. Açıkçası ben seneler önce buna bir bakındığımda ciddi rakamlar vardı. Geçenlerde bir firma ile görüştüm (sanıyorum ki kiminle görüşürseniz görüşün bu konudaki yetkili tr’de famicord) öyle gayet de ok rakamlar duyduk. 900 tl ilk ödeme ve bunun içinde doğum esnasında görevlinin gelip kordonu alması ve teste götürmesi var. Test sonucu olumlu yani saklanabilir yönünde çıkar ise ödemeye devam ediyorsunuz günün sonunda ödeyeceğiniz rakam 5bin TL civarı ve ilk ve ikinci yıl saklama bedeli dahil. İstanbul’da saklama merkezi acıbadem. Ankara ve Anadolu’dan alınan diğer numuneler için ise sanıyorım yine ankaradaki acıbadem (bunu unuttum galiba) dediğim gbiir akşamlar çok öcülü böcülü olmayınca ben bir saklamaya niyetlendim. Konuyu biraz araştırdım ancak efektif bilgiler bulamadım. Reklamvari Google bilgilerinden öteye geçemedim açıkçası. Yüzde yüz işe yarayan bir tedavi şekli de bulamadım. O sırada tamamen bambaşka bir şekilde genetik danışmanlık aldım koç üniversitesinde, dedik bilirse bu adamlar bilir nitekim biliyorlar da ancak umut vaad eden bir söylemleri olmadı. Dolayısı ile biz de vazgeçtik.
Ama bu hassas bir konu bence herkes kendisi araştırıp kendi kararını verebilmesi geröekten bununla ilgili genetik birimlerden destek istenebilir fikir danışmak için..