Öncelikle herkese merhabalar geç bir doğum hikayesi oldu.Umarım hikayem benim gibi yüksek tansiyon problemi yaşayanlara faydalı olur.
06.04.2022 de 36+0 da 16 ya 10 yüksek tansiyondan acil sezeryana alındım.İlk oğlumu 2014 te Pendik yüzüncüyıl hastanesinde korkunç bir tecrübeyle kucağıma almıştım.Nöbetçi doktor gösterip doğumumu ebe gerçekleştirmişti normal doğum olmasına rağmen iç dış yırtılmalardan iyileşmem 7 ayı bulmuştu haliyle 7 sene vermiş olduğum ara ve kötü bir normal doğum tecrübesiyle 2.gebeliğimde iyi bir hastane ve doktor arayışına girdim çok şükür ki buldum hikayemin sonunda bilgi vereceğim.
12 +4 haftaya kadar hiçbir sıkıntım yoktu hatta cinsiyeti 2.bir oğlum olacağını öğrendim derken doktorum o haftada tansiyon takibi yapmaya başlamıştı ve 13.8 çıkmıştı doktorum sınırda olduğu söyledi tuzlu yağlı ve hamur işlerinden uzak durmamı istedi sadece.Düzenli ölç 14.9 olunca acile gel demişti.Detaylı ultrasona kadar öyle devam etti tansiyonum.Detaylıda bebeğe giden bir damarda çentik direnç göründü haftaya tekrar yaptırdı(Maltepe tıp merkezinde yaptım detaylıyı perinolog değildi radyoloji uzmanı idi 15 dk falan sürmüştü detaylı ultrasonunuzu perinatoloji uzmanı yapsın)tekrar baktığında direncin düzeldiğini söyledi🤭ben biraz araştırınca direncin ilerleyen zamanlarda yüksek tansiyona sebep olacağını biliyordum.Bu arada 19. Haftamdan itibaren suyum fazlaydı şeker testi yapıldı herşey normaldi.30. Haftaya girmemle tansiyonum 14.8-14-9 olunca doktorum alfamet tansiyon ilacına başlattı ve günlük tansiyon takibine ilaca rağmen hala 14 olunda idrar testine bakıldı protein kaçağı için çok şükür ki yoktu. 24 saatlik vermedim.33 lerde ilacı arttırdım ve günde 6 adet kullanıyordum bu arada nst ye 30. Haftadan itibaren her kontrolde giriyordum.0ğlumun son haftaya kadar gelişimi iyiydi o yüzden doktorum bekleme taraftarıydı çünkü bebeği etkilemiyordu henüz.Ama her an hazır olmanı karnımda riske atmaktansa küvezde daha güvenli olacağına beni çok güzel ikna etti.35. Haftada tansiyonum artık 15 leri görmeye ve bebeğimde az kilo alınca ciğer geliştirici iğne vuruldum 35+6 idi diğer dozu yarın vuracaktım doktorum iğneyi vur tansiyonuna bakalım derken bir baktık tansiyonum 16-10 doktorum eve gönderemeyeceğini doğumu başlatacağını söyledi ben tabi şok daha yeni iğne olmuştum etki göstermezki yapacak birşey yoktu artık.Normal doğum başlatırız aksi durumda sezeryan yaparız dedi açıkçası orada şaşırdım çünkü kendi araştırmalarıma dayanarak normal doğum da tansiyonum daha da yükselebilir di ayrıca ilk doğumum 3 cm açılma ile suni sancıya rağmen olmuşken hiç açılmam yokken nasıl olacaktı ki demiştim kendi kendime,ben içime doğanı tercih ettim ve doktorumu değil kendimi dinledim iyi ki de öyle yapmışım çünkü bebeğimin boynuna kordon dolanmıştı ilginçtirki ultrasonda hiç farketmemiştik.Sezeryan ile ilgili sorularınız olursa sorabilirsiniz.
Asla korktuğum gibi değildi sezeryan doğum oğlum solunum sıkıntısından dolayı 1 hafta yoğun bakımda kaldı o süreci yaşayan bilir ama inanın hepsi geçiyor çok şükür sütümü hep sağdım onun için iyi olmaya odaklandım inanın ne kadar güçlüyüm derseniz daha hızlı ve güzel geçiyor süreç inanın seZeryan ağrılarımı bile hissetmiyordum böylelikle.
Doğum sonrası 2-3 haftaya kadar yüksek tansiyonum devam etti ilaca devam ediyordum tabi.Bazılarında kalıcı olabiliyormuş yüksek tansiyondan çok şükür olmadı 12.8 seyrediyor.Bu arada ilk gebeliğimde tansiyon problemim yoktu.İlk haftalarda tansiyonum yükselince baş ağrısı enseye doğru,bulanık görme ödem varken ileri haftalarda hiçbir şikayetim olmamasına rağmen gayet iyiyken bile 15.16 ları görüyordum o yüzden gebelikte tansiyon probleminiz varsa mutlaka tansiyon aleti bulundurun günlük takip yapın kontrollerinizi ihmal etmeyin.Not:sarımsaklı yoğurt,limon tansiyon düşürmeye yarayan ne varsa doğal yollardan hepsini denememe rağmen işe yaramıyordu maalesef.