Canım anneler, doğum hikayesi yazma sırası bana geldi . Sezaryenle birlikte myomektomi ameliyatı yaptıran bu forumda az olduğu için hikayemi yazmayı gerekli buldum. Ve başlayalım, sürecimi ayrıntılı yazacağım.
Pozitifi görebilmem 2,5 yılımı aldı. Zaman içerisinde tiroid, pco, çikolata kisti, myom, varikosel gibi çeşitli problemler çıktı. Tüp bebeğe başlayacağımız ay Rabbim lutfetti , müjdeli haberi aldık. Tüpe hazırlık için öncesinde rahim filmi çekilmiştim. Filmde 3 cm myom çıkmıştı ve doktor emin olmamakla beraber polipten şüphelenmişti.
Gebeliğimin 14. Haftasında tuvalet sırasında kanama yaşadım . Alttan muayenede doktorum polip gördü ve ilişki yasağı koydu . Kanamaları tuvalette ıkınma sonrası yaşadığım için kabız olmamaya dikkat ettim .
3 cm ile başlayan myomum 20. Haftaya kadar 6,5 cm e ulaştı ve sonrasında büyümesi durdu. Tam da göbek deliğimin altındaydı. Bu süreçte sadece myomun büyüklüğünü takip ettik. Başlangıçta doktorum myomun ağrı yapabileceğini söylemişti ama hiç ağrı yaşamadım .
Doğuma hazırlık sürecinde hep doğal doğuma özendim ama kendimi her türlü koşula hazırlamaya çalıştım keşkesiz doğum yaşamak istedim . Doktorum da doğal doğum yanlısı olduğu için sezaryen seçeneğini hiç konuşmadık doğum sonrası myom küçülmezse bebiş 6-7 aylık olduğunda almayı düşündük. Ve açıkçası doğumda myom ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin sancılı olduğunu okuduğum için gözüm de korktu , doğum sonrası bebeğime yetemeyecek olma endişesi yaşadım ve normal doğum için gereken hazırlıklarımı elimden geldiğince yaptım .
Geçen hafta 38+3 te doktor kontrolünde her şey yolundaydı ve hiç sancım yoktu . Doktorla inşallah çok bekletmez diye konuşmuştuk ki ertesi gün saat 15.20de ben mutfak dolaplarını silerken birden alttan ılık ılık bir sıvı aktı . Bir saat kadar çamaşır değiştirerek akıntıyı takip ettim . Emin olun çişle arasında çok net fark var. Doktorumu aradım ve takip edilmem gerektiğini söyleyerek hastaneye yönlendirdi. Hızlıca duş alıp depend taktım ve hastaneye 19.00 gibi geçiş yaptık.
Hastanede öncelikle beni giydirip açılmama baktılar bol bir parmak açıklık vardı ve nstde sancı çıkmıyordu. Sancı gelmesi için ebem ortamı hazırladı, Meryem Ana otunu suya koydu , egzersiz yaptık ve sancı geldiğinde güçlü olabilmem için beni dinlenmeye aldı. Saat 05.30 a kadar kendi sancımı bekledik . Hastane odasında uyurken ne yazık ki ortamın soğuduğunu fark edemedim bu yüzden çok sıkıntı çektim. Siz üşümemeye mutlaka dikkat edin .
Sabah 05.30 da açıklığa bakıldı sadece 2 cm olmuştu ve suni sancıya en düşük düzeyden başladık. Suni sancıyı da hiçbir şekilde hissetmedim ama sancı düzeyini yavaş yavaş artırdıkça bebeğimin kalp atışı etkilendi. 08.00e kadar bekledik ve bebeğin daha çok strese girmesini istemediğimiz için sezaryene yöneldik. Sezaryene girmeden önce doktorumu eğer uygunsa myomu alabileceği hakkında bilgilendirdik.
Ameliyathanede anestezi ekibi belden iğneyi yaparken çok zorlandım. Yerini bulamadılar, 5-6 kez giriş yaptılar bu canımı çok acıttı. Herkes aynısını yaşayacak diye bir durum yok ama böyle olacağını bilseydim tamamen uyuşturulmak isterdim.
Kendimi birden sezaryende bulduğum ve öncesinde canım yandığı için ameliyat sırasında çok ağladım, beni rahatlatmaya çalıştılar . Sezaryen sürecinde bastırma, çekiştirmeyi hissediyorsunuz sadece. Uyuşturulduktan sonra acı hissetmekten korkmayın. Bebeğimi hemencecik çıkarıverdiler zaten , ameliyathanede üşümesin diye bakımını dışarıda yaptılar. Bir süre sonra da myomu çıkarıp gösterdiler ve ameliyat bitince beni odaya çıkardılar.
İlk ayağa kalkma ve yürüme çalışmaları gerçekten de zordu. Sezaryen acısı nasıl olur bilmediğimden myomun etkisini ne derece yaşadım onu bilmiyorum ama anneliğin kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Acı hissettiğimde bebeğimin iyi oluşuna odaklandım hep. Üçüncü günde bandajı çıkardık ve günlük banyo yaptım yarayı sabun köpüğüyle yıkadım sonrasında temizvi ve kuru tuttum. Bir hafta sonunda da acım büyük oranda geçmişti. İyileşmek için bolca yürümeniz ve yarayı temiz tutmanız gerekiyor .
- Gün doktor kontrolünde de doktorum doğum sırasında rahime fazla kan gittiği için genelde myomu almadığını , benimkini de ilk önce almayıp kapatıp baktığını ama myomun karnımda yumurta gibi şiş kaldığını o yüzden myomu geri aldığını söyledi . Şimdi patoloji sonucunu bekliyoruz ama benim myomum ultrasonda ölçülenden daha büyüktü.
Sürecimi myomlu gebelik geçirenler ve bilgi arayışında olanlar için yorum katmadan, ayrıntılı bir şekilde yazmaya çalıştım. Yaralar, acılar bir şekilde geçiyor , iyileşiyor kendinize dert etmeyin. Gebelik öncesindeyseniz doktor öneriyorsa gerekli tedaviyi olun . Gebelik sürecindeyseniz de myoma değil ,sağlıkla kucağınıza alacağınız bebeğinize odaklanın. Annelik çok özel, bambaşka bir duyguymuş. Rabbim isteyen, hak eden herkese hayırlısıyla nasip etsin.