suadeeee öncelikle uyku eğitmeninin gece beslenmesini kesin gibi bir dayatması olmadı bunu doktorumuz önerdi. Uyku eğitmeni de doktorumuzda 10 aylık bir bebeğin gece en fazla iki kez beslenmesi gerektiğini söylemişti. Saat 00.00-01.00 arası ve 03.30-04.30 arası. Gece beslenmesini kesmek doktorla birlikte aldığımız bir karardı.
Uyku eğitiminde izlediğimiz yol;
Öncelikle odasını ayırdım ve onun odasında kendime bir yer yatağı yaptım. İki hafta boyunca bu odada uyudum. Odaya alışsın yalnız kalmasın diye. İlk olarak emzirmeden uyutmaya başladık. Ben eğitimden önce kucağımda emzirip uyutup iyice uykuya daldıktan sonra yatağına bırakıyordum.
İlk önce yanına yatarak emzirmeye başladım. Sonra yanına yatıp emzirip sırtını okşadım sarıldım ve pışpış eee dedim. Yani hem dokunmaya hem sesime alıştırdım üç gün böyle devam etti. 4. Gün yanına yattım sarıldım pışpış eee ile devam edip emzirmedim. Üç günde böyle devam ettim. Buna alışınca gece beslenmesini de düzenlemeye başladım. Her uyanmasında emzirmedim zaten onun odasında birlikte yatıyorduk ve sarılıp uyumaya alışmıştı. Bi uyanmasında emzirdim birinde emzirmedim sarıldım uyuttum. Derken emzirmediğim saatlerde sonraki günler uyanmamaya başladı. Böylece 4 günde gece beslenmesi ikiye düşmüştü. İki beslenmeyi Eğitmenin dediği saat aralığında emziriyordum sadece.Sonrasında da önce biri düşürdüm (sabah 4te emziriyordum) sonra tamamen kestim. Tek emzirmeye düşürdüğümde gece hiç uyanmıyordu. Gece beslenmesini yavaş yavaş kesmiş oldum. Bi hafta on gün böyle geçti.
Onun odasında yerde birlikte yatıyorduk. Bütün uykulara emzirmeden sarılarak pışpış ee sesiyle geçiyordu. Gece emmiyordu. Uyanırsa sarılıp uyutuyordum.
Sonrasında yanına yatmadan oturarak elini tutarak sırtını okşayarak ve pışpış ee sesiyle devam ettik. Bir hafta kadar da yerde benimle yattı. Uykuya geçerken Ben yanına oturdum. Gece yanına yattım.
Sonra yer yatağını kaldırdım ve onu beşiğinde uyutmaya başladım. Bende yatak odasına döndüm. Onu yatağında Yine dokunma sırtını okşama elini tutma gibi bol temas ve pışpış sesiyle uyutmaya devam ettim.
Burda birden gece uyanmaları arttı. Yani bi kez uyanıyorsa üçe falan çıktı. Ama eğitmen dedi ki ilk 1-2 Dk müdahale etme odasına girme, gaz çıkarmak için çiş yapmak için uyanmış olabilir ona zaman tanı Max iki dk içinde uykuya dönmezse odaya gir gerekirse kucağına al uyut. Bende bildiğin dk tutup bekledim ve gerçekten de 1-1,5 Dk sonra geri uyuyordu. Bizim odada kameramız vardı. Gerçekten gözü kapalı ağlıyordu gece, uyanmıyordu yani aslında. Böylece benim uyanıp gece müdahale ettiğim uyanma sayısı aslında sıfıra düşmüştü. Gece ağlıyordu 30 saniye 1 dk sonra geri uyuyordu ki zamanla onlarda azaldı.
Sonra yavaş yavaş teması ve pışpış sesini kestim. Bu süreçte baya tepki verdi o teması hep istedi bence en zor kısım burasıydı. Yatağına yatırdım ağlarsa hemen pışpış sesine başladım 45 saniye müdahale etmeden sese devam ettim. Çünkü ağladıklarında 45 saniye o sesi duymuyorlarmış genelde pışpış sesini duyunca sakinleşti. Sakinleşmediği zaman temasta bulundum. Sakinleşince elimi çekip pışpış sesiyle devam ettim. Bu arada ben sürekli pışpış demeyeyim diye önce üç beş dk kendim pışpış deyip sonrada YouTube’dan pışpış sesi açıyordum. Bu sesle uyuduğu için gerekirse bütün gece kısık sesli olarak açık kalıyordu. Böylece uyansa bile ilk uykuya geçtiği düzen devam ettiği için uykuya geri dönüyordu. Odası gece gündüz uykusunda hep karanlıktı. Karartma perde kullandık. Ne zaman ki artık tamamen desteksiz uyumaya başladı ozmaan gündüz perdeyi kapatmamaya başladım. Ayrıca emzirmeden uyutmaya başlayınca yemek ile uyku arasında ilişki kalmasın diye uyku saatinden en az yarım saat önce yemek ve emme işini bitirmiş oluyordum. Ve uyanır uyanmaz asla emzirmedim yarım saat bekledim. gece beslenmesini keserken meme yerine su vermedim. On aylık bebeğin gündüz iki uykuya ihtiyacı vardır dedi, bu uyku saatlerine çok dikkat ettim. Gibi gibi bi dünya şey.
Baya karışık yazdım ama aklıma geleni oğlum durdukça yazmaya çalıştım. İnşallah anlaşılabilir.