Ezgihrcnn merhaba çok geçmiş olsun öncelikle. Geniş olan böbrekler mi böbrek kanalları mı? Benim oğlumda, hamileliğimde öğrendiğimiz böbrek kanallarında genişlik vardı. Çok sık karşılaşılan, genellikle üç yaşına kadar kendiliğinden düzelen ama takip edilmesi gereken bir durummuş. Şuan 16 aylık oldu oğlum ve problem devam ediyor. Sadece takipteyiz. Hamileliğimde öğrendiğimde 6mmdi. Sonrasında doktorumuz hep hala büyük dedi ama hiç rakam vermedi. Doğumdan 15 gün sonra ultrason çekildi 7 mm’di. 27. Gün sünnet oldu. Sünnetin sürece etkisi daha az idrar yolu enfeksiyonu olmasını sağlamak. Yoksa sünnet oldu diye düzelmiyor. Sizin bebeğiniz kızmış temizliğine daha fazla dikkat etmeniz gerekecek çünkü idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimalleri diğer bebeklere göre daha yüksek. Çocuk nefroloji doktorunda düzenli takibimiz yapılıyor. 6 aylık olduğunda normale döndü denilmişti ama 1 yaş kontrolünde yine 7 mm olduğunu öğrendik. 13 aylıkken 10 mm olmuştu. 15 aylıkken de 13 mm. Bizimki de büyüyor gün geçtikçe. Ama doktorumuz tek başına böbrek kanalındaki genişliğe müdahaleye gerek yok böbrek üst kısmında p ile başlayan bi yerden bahsetti adını unuttum, o kısımda incelme olursa müdahale gerekir orası da 6-7 mm olmalı sizinki 5 küsür mm, 2-3 mm olduğunda sıkıntı demişti. Şuan öyle bi incelme olmadığı için müdahale etmeyeceğiz üç ayda bir ultrason çekilecek dedi. Kasım başı yine ultrason var. Eğer büyüme arttıysa ve o dediği yerde incelme varsa belli testlere tabi tutuyorlarmış. Bunlar biraz zorlu testler olduğu için (pipiden ince bi hortum sokup böbreğe kadar ilerletiyorlarmış, damardan ilaç verip bu ilaç böbreğe ne kadar sürede ulaşıyor ne kadar sürede süzülüyor ve ne kadar sürede idrar torbasına atılıyor diye bakıyorlarmış zahmetli testlermiş biraz) son ana kadar bu testlerin yapılmamasını tavsiye ediyorum dedi. Çıkan testlerin sonucuna göre de gerekirse ameliyat olur dedi. Ameliyat dediği de böbrek kanalında genişlik olması demek aslında aşağıda bi yerlerde darlık var demekmiş. O darlık yüzünden aşağı sağlıklı inemeyen idrar yukarıda genişliğe sebep oluyormuş. Ameliyatla o darlığı açıyorlarmış. Biraz uzun yazdım kusura bakmayın ama o süreçte bende sizin gibi biri bişey dese detaylıca anlatsa diye çırpınmıştım o yüzden doktorumuzdan öğrendiğim araştırdığım şeyleri yazma ihtiyacı duydum.