dphnln Şuan 34 haftalığım.
16. Haftama kadar hiç problemim yoktu,tabiri caizse doktoruma göre “dipçik gibiydim”. Ne cinsel yaşam, ne gezme tozma deniz kum güneş seyahat hiç bir yasağım yoktu.Sadece gebesin ağır kaldırma demişti.
Biz eşimle gebeliği öğrendiğimiz anda hatta gecikmeye başladığımda (testler negatif çıksa da) çok dikkat ettik, her şeyi kestik hatta.
16. Haftadan sonraki kontrolüm fakültede 20. Haftamdaydı.Ancak özelde 21. Haftada ayrıntılı çektireceğim için, doktorum “ayrıntılını çektir dosyanla gelirsin” demişti.
21+5 de ayrıntılı ultrasona gittik,bebeğim sağlıklıydı çok şükür.Cinsiyeti de öğrenmiştik net olarak,oğlum çok güzeldi.Ayrıntılımı 2 dr birlikte baktı.
sonra doktorların yüzü değişti,biri kalktı çıktı geldi filan.O an anlıyor insan bir şey var ama ne???
Biri diğerine söylüyor,ölçüyor bakıyor rapor yazıyorlar not alıyor.
“Serviks de 20mm uzunluk,yetmezlik görüldü.Serviks önünde hunileşme tespit edildi.Amniyon kese 5mm aşağıda, serviks ağzı 7mm açık”
Kafamı ekrana çevirdim,karnımdan rahim ağzıma baktığında bile ben çok rahat açılmayı görebiliyordum.
Beynim yandı,bütün vücudum buz kesti.Dediklerini anlamıştım.
“Rahim ağzı yetmezliğim vardı,açılmam ve kısalmam vardı.Bebeğimin kesesi erkenden vajina doğum kanalına sarkmaya başlamıştı”
Sonra bana ve eşime anlattılar.Kendi doktoruma gösterdim.
Güle oynaya girdiğimiz ayrıntılı ultrasondan,oğlumun pozlarının ve ölçümlerinin olduğu kağıtlarla içimiz yana yana çıktık.Cinsiyeti öğrendiğimize sevinemedik.
Haftamız 21 daha 430 gr bebeğimiz,doğarsa nasıl dayanır ilk evladım.
Doktoruma gittik,orada da ölçümler yapıldı.Yanınıza anında 4-5 tane doktor gelince “ne güzel benle ilgileniyorlar” diye sevinemiyor insan. “Durum çok vahim herkes geldi” diye anlıyorsun.
1 hafta ilaçlar iğneler takip, sadece wc kalkma.Sıvı beslenme ölçümler vs.
“Çok şükür 1 gün daha içimde geçti” diye dua etmek ne büyük bir lüksmüş.
Ayrıntılıdan çıktığımızda göya avm ye gidip mavili patikler alıp ailelerimize sürpriz yapacaktık.Oysaki ben o saatlerde hastanede yatıyordum.
Tek dileğim ilk etapta 28 haftayı görmekti, çünkü yaşam sınırı haftasıydı ve küvözde şansı daha yüksekti.
1 hafta ilaç iğne kullanımından sonra açılmam da ve rahim ağzı kısalığımda değişme olmadı.Hatta ilerledi bile.
22+5 de 1cm açılma, 17mm kısalıkla acil serklaj oldum.Rahim ağzını kaptacak dikiş atıldı,2 gece daha hastanede yattım.
1 ay evden çıkmadım,sadece wc kalktım.Saatler günleri,günler haftaları kovaladı.
Çok şükür Bin şükür Rabbime, 8. Aya geldik.
Yazın cicili elbiselerle kocamı koluma takıp kordonda her gün gezdiğim,denize gittiğim bir hamileliğim olmadı.Olsun hala içimde büyüyor ya,Dünya’da başka bir şeyi dert etmem.
Anladım ki sorun yoksa bile,aslında şımarıklık edip belki de geceleri acile filan gitmek lazım. 16-21 haftalar arasında belki de 18 veya 19. Haftada gitseydim, açılma erkenden tespit edilcekti amniyon kesesi sarkmadan patlama olasılığı oluşmadan.İyi ki eşimle yasağımız yok diye normal eş hayatımıza devam etmemişiz,iyi ki iyiyim diyip ev işlerine kalkışmamışım.
Kontrollerinizi sık sık yaptırın.Bir riskiniz yok ise bile çok çok dikkat edin.Hepimiz Allaha emanetiz ancak elimizden geleni yapmalıyız.