Öncelikle şunu belirtmeliyim ki amacım kimseyi kırmak-rencide etmek vs değil, lütfen kimse üstüne alınmasın. Polemik te yaratmak istemiyorum, sadece gerçekten gördüklerim karşısında üzülüyorum ve bu yüzden bu uyarıyı yapmak istedim.
Arkadaşlar ben doktorum, forumda benden başka doktor ve sağlık profesyoneli arkadaşlar da var ve eminim bana katılacaklardır. O kadar çok yanlış ve hatta anne-bebeğin sağlığını riske sokabilecek tavsiyeler okuyorum ki.. yazıktır yapmayın.
Tıpta “mutlak doğru” diye birşey yoktur, sonuca birden çok yol ile varılabilir. Ayrıca “hastalık değil hasta vardır” diye de bir tabir vardır ki çok severim. Sizin durumunuza göre uygulanan tedavi başkasına uygulanmayabilir, çok normaldir. ”benim doktorum şöyle yapmıştı, seninkinin de öyle yapması lazımdı” vs söylemler o an o annenin şüphe duymasından başka hiç bir şeye yaramaz. Sizde dr öyle uygun görmüştür, o hastada da böyle uygın görmüştür, ikisi de doğru olabilir. Unutmayın her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.
Yükleme yaptırma şöyle olur, aa kesinlikle yaptır böyle olur, idrar tahlili istemedi mi, aa kültür yapması lazımdı... Siz mi muayene ettiniz hastayı? Örnek vereyim, bazen öyle akıntılarla karşılaşırız ki görüntü-kokusundan neyin neden olduğunu hemen anlar ve tahlile gerek duymadan tedaviye başlarız, çünkü bu durumda tahlil zaman kaybettirir, sıkıntı bellidir. Bazen de hasta aynı şikayet ile gelir ama spesifik bir akıntı yoktur, neyin neden olduğunu anlamak için tahlil gerekir. Kimi bünyede idrar yolu enfeksiyonu ancak kanlı idrar yapmaya kadar gelince risk oluştururken, kiminde azıcık yanma bile ciddi risk oluşturabiliyor.
O yüzden nolur, sizlerden ricam tıbbi konularda, özellikle teşhis-tedavi konularında yanlış yönlendirme yapmayın. Yapılan tavsiyeler kesinlikle iyi niyetli yapılıyor, ondan hiç şüphem yok ama dediğim gibi sonu yanlış yerlere varabiliyor.
Ha güven telkin etmeyen ya da hasta-doktor ilişkisini iyi kuramayan ya da ilgisiz doktor arkadaşlarımız yok mu, maalesef var.. bu durumda en iyisi hekim değiştirmek olacaktır. Bu platform üstünden bana teşhis-tedavi ile ilgili soru sorulsa ( ki sorulduğu oldu, sırf ilgilenmiyormuş gibi görünmemek için genelde yorum yapmaktan kaçınıyorum) ben de doktor olmama rağmen hastaneye gidin diyeceğim. Çünkü genelde hastayı- genel durumunu- şikayetini görmeden, geçmiş hikayesini bilmeden yol göstermek maalesef yanlışa çıkabilir.
Çok uzun yazdım.. Kusuruma bakmayın. Dediğim gibi amacım kimseyi üzmek değil, söylemim de bir şahsa yönelik değil. Ne anne adaylarını tedirgin edelim, ne de durduk yere vebal almayalım istediğimden 🙏🏼 Amacım tartışma başlatmak vs hiç değil, forumdan da an itibari ile çıkıyorum zaten ☺
Hepinize sağlıklı gebelikler, sağlıklı bebekler dilerim.
Yapmayın Yazık!
Valla dedikleriniz doğru elbet ama beni en çok kurduğunuz cümleleriniz etkiledi. Kitap okur gibi okudum aktı gitti. Hoşuma da gitti gece gece iyi geldi Roman gibi tenkü
Evet bazen çok komik şeyler yazılıyor.sıcak su altında spor yaptırıp doğum başlatan bi arkadaş vardı çok şeker😬😬😬illaki bazı tavsiyeler yazılmaya devam edecektir ama insanlar okuyup mantık çerçevesnde değerlendirmeli bence.mide yanmasına leblebi ye önerisi uygulanır mesela.ama tahlil vs hastalık teşhisi gibi durumlarda kafa karıştırmamak gerek👍🏻Şimdi sr olduğunuzu öğreneneler size de bir sürü soru sorar😬😬😬
Pinarylmz çok haklısınız doktor hanım. Toplumumuzda maalesef böyle birşey var. Kendi yaşadığımızı tek doğru sanıyoruz. Her fırsatta ben de anlatmaya çalışıyorum ama maalesef kulak ardı ediliyor. 33haftalık hamileyim. Bi sıkıntım olduğunda değil arkadaş veya buradaki gebeler, ailemden bile önce doktoruma soruyorum. Herkesin tecrübeleri kendilerine özel çünkü.
Bunu bir türlü anlatamadım kimseye. Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum size.🤗
Pinarylmz çok güzel yazmışşsınız 🙏🏽
Pinarylmz aylar once bunu demeye çalıştım ama tepki almıstım . Bir doktorun söylemesi yetti su an . İyiki geldiniz ✋🏻 yanlış bilgi Sahibi bir cok kişi var . Tepki gösterdiğin Zaman topa tutuyorlar . Burda BAZI kişiler doktoru yokmuş gibi konuşuyor yA sinir bozucu , aşırı komik